Kripto Para Nasıl Çalışır?

Kripto Para Biriminin Temelleri İnsanlar zamanın başlangıcından beri mallar için fiziksel varlıkları takas ettiler

Cryptocurrency-nasil-calisir

Kripto Para Biriminin Temelleri

İnsanlar zamanın başlangıcından beri mallar için fiziksel varlıkları takas ettiler. Günümüzde bu para birimleri, hükümet gibi merkezi bir otorite tarafından yönetilen ve finans kurumları tarafından izlenen çoğunlukla basılı banknotlar veya madeni paralardır. Ancak 2009’da bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto, insanların para hakkındaki düşüncelerini değiştirecek bir fikir başlattı. Ya para birimi hükümetler yerine matematik tarafından düzenleniyorsa?

Kripto para birimleri, herhangi bir merkezi otorite tarafından düzenlenmeyen veya resmi bir kurum tarafından izlenmeyen, tamamen yeni bir para sistemi üzerinde çalışan dijital bir para türüdür. Çeşitli işlevlere sahip birçok kripto para birimi türü vardır. Her işlevden bağımsız olarak, her dijital para birimi, blok zinciri adı verilen merkezi olmayan bir eşler arası ağ tarafından desteklenir. Blockchain teknolojisi, ister dijital bir cüzdanda tutuluyor ister ticarette kullanılıyor olsun, tüm kripto para birimlerinin takip edilmesini sağlar.

Ancak böyle bir sistemi çalıştırmanın etkinliği, sistemi hile ve oyun oynamanın mümkün olmamasını sağlayan bir altyapı gerektirir. Bitcoin, iki kişinin (kripto paraların göndericisi ve alıcısı) dijital bir imza oluşturmak için ödemeleri imzalaması gereken bir sistemi kuran ilk pazarlamaydı. Her kişinin, bunu mümkün kılan bir genel ve özel bir şifreleme anahtarı vardır. Her işlemin doğruluğu doğrulanır ve sistem anonim ve tamamen şeffaftır. Bu altyapının merkezinde defter bulunur. Öyleyse bunun nasıl çalıştığına bakalım.

Defter: Sahibi Kimdir ve Nasıl Çalışır?

Bir kripto para biriminde, tüm işlemlerin halka açık olduğu ve böylece toplam görünürlük sağlayan bir defteri vardır. Bir hesap defterine sahip olmak herkesi “adil oynamaya” zorlar ve çifte harcama riskini ortadan kaldırır.

Defter, belirli koşulları yerine getirmeden kimsenin değiştiremeyeceği bir veritabanındaki girişlerin listesidir. Deftere veya kripto para blok zincirine kimse sahip değil; bunun yerine, kendi kendini yöneten ve dış tarafların müdahalesi olmadan kendi kendini yöneten merkezi olmayan anlamına gelir.

İşlemleri ve Blok Zinciri Doğrulama

Büyük bir kripto para birimi değişimi yoluyla Bitcoin gibi kripto para birimlerine yatırım yapmak istediğinizi varsayalım. Satın aldıktan sonra harcamaya karar veriyorsunuz. Şimdi ne olacak? İlk başta, işlem onaylanmamış, yani işlem henüz resmi değil ve bir doğrulama sürecinden geçene kadar “sabit” olmaz. Onaylandıktan sonra işlem, blok zincirinde bulunan geçmiş işlemlerin kaydının bir parçası haline gelir.

Kripto Para madencileri işlemleri doğrular ve ardından bunları halka açık deftere ekler. Doğrulama işleminin anahtarı olan karmaşık matematik problemlerini çözmek için güçlü bilgisayarlar kullanırlar. Kripto Para Madenciliği açık kaynaktır, bu nedenle herkes bir işlemi onaylayabilir ve sorunu çözen ilk madenci işlem defterine bir blok ekleyebilir. Bu sürece “proof of work sistemi” denir.

Deftere bir blok ekledikten sonra, madenciye çabaları için kripto para birimine göre değişen bir ödül verilir. Örneğin, Bitcoin başlangıçta 50 BTC verdi, ancak bu ödül önceden belirlenmiş zamanlarda yarıya indi ve bugün 12,5 BTC’ye düştü.

Geleceğe Doğru

En iyi Kripto para birimleri, kullanımın son birkaç yılda giderek artmasıyla gelecekte önemli bir rol oynayacak. Bitcoin şu anda 96 ülkede kullanılıyor ve her saat 12.000 işlem gerçekleşiyor. Kripto para birimi hakkında daha fazla bilgi edinmek ilk adım, ikincisi ise denemektir.

Bir borsa aracılığıyla az miktarda kripto para satın alın, test edin ve birkaç işlemi tamamlayın. Süreç hakkında bir fikir edindikten sonra, madenciliği denemeye karar verebilirsiniz. Ancak yolunuz ne olursa olsun, kripto para biriminin geleceğinin parlak olduğunu ve kripto para birimleri listesinin yalnızca genişlediğini bilin.

En Yaygın Kripto Para Birimleri Nelerdir? 

  • Bitcoin:  Bitcoin ilk ve bugüne kadar en çok işlem gören kripto para birimidir. Para birimi, blok zincirini geliştiren gizemli bir figür olan Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında geliştirildi. 
  • Ethereum:  2015 yılında geliştirilen ether, ikinci en popüler ve değerli kripto para birimi olan ethereum blok zincirinde kullanılan para birimi tokenıdır. Bununla birlikte, eter çalkantılı bir yolculuk geçirdi. 2016’daki büyük bir hacklemeden sonra iki para birimine bölündü, bir aşamada değeri 1.300 dolara kadar yükseldi, ancak daha önce kısa bir süre 10 sente kadar düştü. Ethereum blockchain kodunu kullanan 2017’de diğer kripto para birimleri için bir fırlatma rampası olarak oldukça popüler olduğunu kanıtladı.
  • Ripple:  Ripple, 2012’de kurulan başka bir dağıtılmış defter sistemidir. Ripple, yalnızca kripto para birimini değil, daha fazla işlem türünü izlemek için kullanılabilir. Arkasındaki şirket, Santander dahil olmak üzere bankalar ve finans kuruluşlarıyla çalıştı. 
  • Litecoin: Bu para birimi, en çok Bitcoin’e benzer, ancak daha hızlı ödemeler ve daha birçok işleme izin veren süreçler dahil olmak üzere yeni yenilikler geliştirmek için daha hızlı hareket etti. 

Neden Bir Kripto Para Birimi Kullanırsınız?

Kripto Paralar güvenli olmaları ve bir düzeyde anonimlik sağlamaları ile bilinmektedir. İçlerindeki işlemler sahte veya tersine çevrilemez ve düşük ücretler vardır, bu da onu geleneksel para biriminden daha güvenilir kılar. Merkezi olmayan yapıları, herkesin erişebileceği anlamına gelir .Ancak kurulumları karmaşık olabilir ve çok az mağaza bunları harcama için kabul eder.