Kripto Paralar Türkiye İçin Bir Fırsat Mı?

Kripto paralar Türkiye’deki kurumlar için bir fırsat olabilir

Kripto para rehberleri

Kripto paralar Türkiye’deki kurumlar için bir fırsat olabilir. Hali hazırda Borsa İstanbul, TÜSİAD, Takas İstanbul, TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığı gibi kamu kurumlarının Blockchain teknolojisine ilişkin çalışmalar yürüttüğü biliniyor.

Hatta geride bıraktığımız Temmuz ayında Blockchain ve kripto paralar Kalkınma Planı’na da girdi. Temmuz ayında yayınlanan ve 2019-2023 yılları arasını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda blokchain tabanlı bir dijital merkez bankası parasının yakın gelecekte uygulamaya konacağı vurgulanıyor. Bu Türkiye ve kripto para sektörü için oldukça önemli sayılabilecek bir gelişme.

İlgili Haber: SON DAKİKA GELİŞMESİ: Çin’in Dijital Parası Resmen Duyuruldu, İşte Detaylar!

TCMB’den Dijital Para Hamlesi

BtcTurk’un CEO’su Özgür Güner de TCMB’nin 11. Kalkınma Planı’nda kendi dijital parasını çıkarma planlarına yer verdiğini dile getirerek şunları kaydetti:

Kalkınma Planı’nda blokzincir tabanlı dijital merkez bankası para uygulaması konulması yer aldı. Bu hedeflere ulaşılabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor…

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin kripto para alanında öncü ülkelerden biri olacağına inanıyorum. Türkiye’de girişimciler blokzincir tabanlı projeler üretmeye, yatırımcılar da bu projeleri desteklemeye devam ediyor.

Blokzincir alanında öncü ülkelerden biri olabilmemiz için daha çok proje üretmeliyiz, fakat ortaya çıkan projelerin bir soruna çözüm üretmesi ya da var olan alternatiflerinden daha iyi bir çözüm sunması gerekiyor.

Bu şartları sağlamayan kripto para projelerinin yaygınlaşması ve uzun süre hayatına devam etmesi pek mümkün değil. 2.400’den fazla kripto para projesi var ancak bunlar arasında gerçekten fayda sağlayanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) sözcüsü Ahmet Usta ise Blockchain’in bir teknoloji olmanın ötesinde bir düşünce tarzı olarak ele alınması gerektiğini savunuyor:

Tüm dünya için yenilikçi bir yaklaşım. Güven unsurunu temin eden merkezi yapıların, eğer onları gereksiz kılmıyorsa, rolünü bütünüyle değiştiriyor. Türkiye’de özel şirketlerin, kamu kurumlarının ve düşünce liderlerinin bu konuya erken bir dönemde sahip çıktığını görmek bizleri mutlu ediyor.

Bütün yenilikçi teknolojilerde olduğu gibi Blockchain’inde de henüz yolun çok başında olduğunu belirten Usta söz konusu teknolojinin geleceğine ilişkin şunları kaydetti:

25 yıl sonra blockchain teknolojisinin dünyanın işleyişinde önemli bir rolü olacağını öngörüyoruz. Fırsatlar bu teknolojiyi daha iyi anlamak, onu geliştirmek ve uygulamakla açığa çıkacak. Bu noktada gayret göstermeye devam etmeliyiz.

Riskli bile olsa özel şirketlerde ve kamuda blockchain projelerini test etmeli ve deneyim kazanmalıyız. Bu alandaki girişimlerin önünü açmalı ve küresel arenada bir caize noktası olmak için strateji geliştirmeliyiz.

 Bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak çalışmalarımızı destekleyin. Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!