Likidite Havuzları Nedir ve Nasıl Çalışır? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Likidite Havuzları Nedir

Likidite-Havuzları-Nedir-temel-rehber-coin-bilgi

Likidite Havuzları Nedir?

Likidite havuzu, bir akıllı kontrata kilitlenmiş fonlardır. Likidite havuzları; merkeziyetsiz alım satım, borç verme ve ileride inceleyeceğimiz başka birçok işlevi desteklemek için kullanılır.

Likidite havuzları, akıllı sözleşmede kilitli olan token havuzuna uygulanır. Bu havuzlar likidite sunarak ticareti garanti ederler ve merkezi olmayan borsaların bazıları tarafından yaygın olarak kullanılırlar. Likidite havuzlarını ilk kullanan protokollerden biri Bancor’dur, fakat Uniswap’ın popülerleşmesiyle kavram daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır..

Likidite Havuzları, merkezi olmayan bir borsanın ticaret yönüdür. Havuzların rolleri, piyasa katılımcıları arasında piyasanın likiditesini artırmaktır.

Likidite Havuzları Nasıl Çalışır?

En basit haliyle, tek bir likidite havuzu 2 token içerir ve her havuz aynı token çifti için yeni bir pazar oluşturur. DAI / ETH, Uniswap’teki popüler likidite havuzunun açık bir örneği olabilir.

Yeni bir havuz oluşturulduğunda ilk likidite sağlayıcısı, havuzdaki varlıkların başlangıç ​​fiyatına karar verendir. Likidite sağlayıcısının havuza tüm tokenların eşdeğer bir değerini sağlaması teşvik edilir.

Bir havuza sağlanan likiditeye bağlı olarak, likidite sağlayıcısı (LP), havuza ne kadar likidite sağladıklarıyla orantılı olarak LP token adı verilen özel tokenler alır. Havuz tarafından bir satış etkinleştirildiğinde, tüm LP token sahiplerine orantılı olarak %0,3’lük bir maliyet tahsis edilir.

Likidite sağlayıcısı, temel likiditesini ve ödenmemiş ücretleri geri almak isterse, LP tokenlerini yakarlar. Belirleyici bir fiyatlandırma algoritmasına göre, bir likidite havuzu tarafından teşvik edilen her bir token takası, bir fiyat değişikliğine neden olur. Bu sürece otomatik piyasa yapıcı (AMM) da denir.

Sabit bir emtia piyasası yapıcı algoritması, Uniswap tarafından kullanılanlar gibi temel likidite havuzları tarafından kullanılır; bu, verilen 2 token miktarının hala aynı kaldığı anlamına gelir. Bunun da ötesinde, bir işlem ne kadar büyük olursa olsun, algoritma nedeniyle bir havuz hala likiditeye sahip olacaktır. Bunun birincil nedeni, hedef miktar arttıkça algoritmanın token fiyatını da artırmasıdır.

Likiditenin Önemi

Likidite,  büyük ölçüde bir varlığın fiyatının nasıl değişebileceğini belirlemesi nedeniyle çok büyük bir öneme sahiptir. Düşük likiditeli bir piyasada, emir defterinin her tarafında nispeten sınırlı sayıda açık emir vardır. Bu, bir işlemin fiyatı herhangi bir yöne önemli ölçüde değiştirebileceğini ve hisse senetlerini öngörülemez ve çekici hale getirebileceğini göstermektedir.

Likidite havuzları, devrimin önemli bir parçasıdır. Merkezi Olmayan Finans (DeFi) büyük bir potansiyele sahip gibi görünüyor. Genellikle bu havuzlar, çok sayıda varlığın desteklenen başka herhangi bir varlık ile takas edilmesini kolaylaştırır.

Defi’deki Likidite Havuzları Nedir?

Likidite havuzları, düşük likidite sorununu başarılı bir şekilde çözmeyi amaçlar ve böylece tek bir büyük ticaret emrini gerçekleştirdikten sonra bir token fiyatının önemli ölçüde dalgalanmamasını garanti eder.

Merkezi olmayan borsalar (DEX), müşteri katılımını en üst düzeye çıkarmak için likidite havuzlarına yatırım yapanlara bazı ödüller sunar. Kullanıcının, devreye girip ödülleri ve faydaları elde etmek için likidite havuzuna para yatırması gerekir. Likidite havuzları bir veya daha fazla akıllı sözleşme protokolü tarafından düzenlenmektedir. Yatırım yapılması gereken fon miktarı ve her bir tokenın orantılı oranı, farklı DeFi platformları arasında değişiklik gösterecektir.

Likidite Havuzuna Nasıl Katılırım?

Bir ETH / USDC havuzuna 50$ likidite sağlamak için, 50$ değerinde ETH ve 50 USDC depozitoya ihtiyacı vardır. Bu durumda toplam 100$ depozito gereklidir. Buna karşılık, likit sağlayıcı likidite havuzu tokenları toplayacak. Bu tür tokenlar, orantılı havuz paylarını yansıtır ve havuz paylarını istedikleri zaman geri çekmelerine izin verir.

Bir satıcı bir işlem yaptığında, işlemden bir işlem ücreti düşülür ve emir, likidite havuzunu içeren akıllı sözleşmeye gönderilir. Çoğu merkezi olmayan borsa için işlem ücreti %0,3 olarak belirlenmiştir. Bizim durumumuzda, 50$ ETH ve 50 USDC yatırırsanız daha sonra herhangi bir işlem için %0,3 işlem ücretinin %1’ini alacaksınız.

Likidite Havuzlarının Avantajları Nelerdir?

1) Her fiyat seviyesinde garantili likidite sunar!

Yatırımcıların diğer yatırımcılarla doğrudan bağlantılı olmaları gerekmez, çünkü müşteriler varlıklarını havuza yatırdıkları sürece likidite sabittir.

2) Otomatik fiyatlandırma, pasif piyasa yapıcılığı sağlar!

Likidite sağlayıcıları aslında fonlarını havuza yatırır ve fiyatlandırma akıllı sözleşmeyle halledilir.

3) Herkes likidite sağlayıcısı olabilir ve kazanabilir!

Likidite havuzlarının herhangi bir listeleme ücretine, KYC’lere veya merkezi borsalarla bağlantılı diğer engellere ihtiyacı yoktur. Bir yatırımcı havuza likidite sağlamak isterse, varlıkların eşdeğer değerini yatıracaktır.

4) Daha düşük gas ücretleri!

Minimal olması nedeniyle gas maliyetleri azalır. Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar tarafından sunulan tasarım havuz içindeki etkin fiyat hesaplamaları ve ücret tahsisleri, işlemler arasında daha az dalgalanma anlamına gelir.

Likidite Havuzu Riskleri

Ve tabii ki, DeFi’deki her şeyde olduğu gibi, potansiyel riskleri hatırlamamız gerekiyor. İlişkili likidite risklerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Değer düşüklüğü zararı
  • Olası akıllı sözleşme hataları.
  • Likidite havuzu hackleri
  • Sistemik riskler

Son Düşünceler

Likidite havuzları hem kullanıcılar hem de borsalar için kullanımı kolay bir platform sunar. Kullanıcının likidite havuzlarına katılmak için herhangi bir özel uygunluk kriterini karşılaması gerekmez. Bu ifade, herhangi birinin bir token çifti için likidite sağlanmasına katılabileceği anlamına gelir.

Dolayısıyla, DeFi ekosisteminde likidite havuzları önemli bir rol oynar ve konsept, merkeziyetsizçilik düzeyini artırmayı başardı.