Marjin ticareti, üçüncü bir parti tarafından sağlanan fonların kullanılmasıyla yapılan bir varlık alım satım yöntemi olarak özetlenebilir. Standart alım satım hareketleriyle kıyaslandığında, marj ticareti yatırımcıların küçük miktarlarla büyük kazançlara ulaşma şansını arttıracak kaldıraçları kullanmasına olanak tanır. Temelde marjin alım satımlar, kişilerin başarılı işlemler sonucu henüz büyük kar elde edebilmelerini sağlamak için yapılan işlemlerin sonuçlarını kuvvetlendirir. Alım satım sonuçlarını genişletebilme kapasitesi, ücret dalgalanmalarının az olduğu piyasalarda bilhassa da Forex piyasasında oldukça popüler. Bunun yanı sıra kripto paralarla da marj ticareti yapmak mümkün.
Hangi Borsalar Margin Trading’i Destekliyor?
Geleneksel piyasalarda, borç alınan fonlar çoğunlukla borsa tarafından sağlanır. Ancak, kripto para piyasasındaki işlemlerde kullanılan fonlar, piyasa talebiyle eş doğrultuda başka kullanıcılar tarafından sağlanır. Henüz çok yaygın olmasa da BitMEX, Bibox ve Poloniex gibi borsalar marj ticaretini destekliyor. Ayrıca yakın zamanda Binance’in de marj ticaretini aktif hale getirmesi bekleniyor.
Margin Trading İşlemleri Nasıl Çalışıyor?
Bir marjin ticareti başlatıldığında, kişinin fonlarının belli bir yüzdesini ortaya koyması gerekiyor. Bu ana yatırım marjin olarak bilinir. Daha sonrasında yatırımcı seçtiği kaldıraç oranında sisteme borçlanır ve küçük bakiyelerle büyük işlemler açma şansını elde eder. Örneğin, 10:1 kaldıraçlı bir işlemde yatırımcı 100.000 USD’lik bir ticaret için, ortaya 10 bin dolarlık ana para koyması yeterli.
Long ve Short Pozisyonları Nedir?
Marjin ticareti hem long hem de kısa short pozisyonları açmak için kullanılabilir. Long pozisyonu varlığın fiyatının yükseleceği varsayımına dayanırken, short pozisyonu bunun tam tersidir. Marjin pozisyonu açıkken, yatırımcının ana parası borç alınan fonlar için teminat görevi görür. Burası çok önemli çünkü işleminizin zararla kapanması durumunda ana paranızı da kaybetmiş olursunuz.
Avantajları ve Dezavantajları
Marjin ticaretlerinin en bariz avantajı, işlem pozisyonun görece değerinin henüz yüksek olması sebebiyle daha büyük karların elde edilebilmesine imkan tanımasıdır. Bunun dışında, marj ticareti, düşük miktarda anapara yatırımı yaparak birkaç ayrımlı pozisyon açılmasına imkan sunduğundan yatırım çeşitlendirilmesi için yarar sağlar.
Margin Trading Riskli Mi?
Bütün bu avantajlarının yanında, marj ticareti kazancı arttırdığı gibi kaybı arttırma dezavantajına da sahip. Standart alım satım işlemlerinin aksine marj ticaretindeki kayıplar kişinin ana yatırımından daha yüksek olabilir. Bu yüzden marj ticareti oldukça yüksek riskli bir ticari metot olarak kabul edilir. Alım satımda kullanılan kaldıraç miktarına bağlı olarak, piyasa fiyatındaki çok ufak bir düşüş dahi yatırımcıların büyük zararlara uğramasına neden olabilir. Bu nedenle marj ticareti yapmaya karar veren yatırımcıların düzgün bir risk yönetimi stratejisine sahip olması ve stop-limit teklifleri gibi risk azaltıcı araçlardan faydalanması portföy güvenliği açısından çok büyük önem taşıyor.
Kripto Para Piyasalarında Marj Ticareti İşlemleri
Marjin alım satımlar, standart alım satımlara göre risklidir ancak kripto paralarda kullanıldığında ise risk daha da yükselir. Bu piyasalarda tipik yüksek düzeyli volatilite sebebiyle, kripto paralarla marjin alım satım işlemi gerçekleştirenlerin daha da dikkatli olması gerekir. Risk dengeleme ve yönetimi stratejileri kullanışlı olsa da marjin alım satımlar malesef piyasaya yeni giriş yapan yatırımcılar için uygun değil.
Editörün Notu
Marjin alım satımlar, başarılı işlemlerden elde edilecek karı arttırmayı hedefleyenler için netlikle kullanışlı bir araçtır. şayet düzgün şekilde kullanılırsa, marjin hesapları tarafından sağlanan kaldıraçlı alım satımlar hem karlılığı hatta portfolyo çeşitliliğini destekler.
ama önceden de belirtildiği gibi, bu ticaret yöntemi kayıpları da arttırabilir ve çok henüz büyük risk içerir. Bu yüzden, alım satım ile alakadar uzman kişiler tarafından kullanılmalıdır. Kripto paralarda, yüksek piyasa oynaklığı sebebiyle marjin ticaretine henüz da dikkatli yaklaşılmalıdır.