Monica Rizzolli, dünya çapında tanınan bir dijital sanatçıdır. Portekiz’de yaşamaktadır fakat Brezilya doğumludur. UNESP Sanat Enstitüsü’nde ve Kunsthochschule Kassel’de (Almanya) eğitim almış bir sanatçı-programcıdır. MAK Center Artists and Architects (ABD), Creatives in Residence (Çin), Sweet Home (İspanya) ve A.I.R. DRAWinternational (Fransa). MAK-Viyana’dan MAK Schindler ödülünü almıştır.
2021’de iki NFT projesini yayınladı: “Tropical Garden” ve Art Blocks’ta üretken çalışma Fragments of an Infinite Field. Aynı zamanda Contrast Studio’da yüzey tasarımcısı ve Just in Type dökümhanesinde yazı tipi tasarımcısıdır. Google Fonts’ta bulunan Tomorrow gibi yazı karakterlerini tasarladı ve Noite de Processing ve Processing Community Day Brasil gibi projeleri organize ediyor. São Carlos’ta doğan Rizzolli, Brezilya’nın São Paulo kentinde ve Almanya’nın Kunsthochschule Kassel kentinde IA-UNESP’ye katıldı. Dünya çapında sergiler açtı ve MAK Schindler Bursu ve Madrid’de Hablar En Arte tarafından verilen Sweet Home misafirliği aldı.
Doğadan ilham alan yaratıcı koleksiyonu Fragments of an Infinite Field bir saat içinde tükendi. Şimdi en son NFT’si, altı harika kadın sanatçının eşitlik vizyonlarını temsil ettiği Nifty Gateway ile ortaklaşa Seneca Kadın Eşitliği Koleksiyonunun bir parçası.
Geleneksel Sanattan Dijital Sanata
Monica Rizzolli sanat serüvenine geleneksel sanatla başlamıştır, fakat sanat dünyası gelişmeye ve yeni teknolojilere uyum sağlamaya devam ederken kendisi de dijital sanata yönelmiştir. Sanatçı, çalışmaları aracılığıyla, geleneksel teknikleri dijital teknolojiyle birleştirmenin sınırsız olanaklarını sergileyerek, NFT sanatının heyecan verici ve hızla büyüyen alanını gözler önüne seriyor. Bu konuda, bir röportajında şöyle demiştir:
“İşleme dilini keşfettim ve kodlamayı kendi kendime öğrendim. 2015 yılında Los Angeles’taki MAK Sanat ve Mimarlık Merkezi’nde ilk üretken simülasyonumu sundum. Orada üretken estetiği öğrenmeye başladım ve sanat üretmek için bir kurallar sistemi yaratmak beni büyüledi. Bu yeni bir fikir değildi; analojik ortamlarla uğraşan sanatçılar bunu daha önce yaptılar. Ancak, bilgisayar çok daha karmaşık komutları hızlı bir şekilde yineleyebilir ve sonuçlar genellikle beni şaşırtıyor. Yaratıcı sürecin kontrolünü biraz şansa bırakmak özgürleştirici.”
NFT’lere nasıl yöneldiği sorulduğunda, “Kod tabanlı sanatın çağdaş sanatta yeri olduğuna sanat dünyasını ikna etmekte zorlandım. Fikir muazzam bir direnişle karşılandı. Yani uzun yıllar daha çok eğitimci olarak çalıştım. Kendi kod tabanlı sanatım için tanınma bulmadan İşleme ve yaratıcı kodlama dersleri verdim.” demiştir.
İlk NFT’leri mp4 ve gif formatında olan sanatçı, formatla tatmin olmayıp Solidity dili ile akıllı sözleşme kodlamaya yönelmiştir. Bu süreçte Art Blocks’u öğrenmiştir ve bir dosya yerine gerçek kod parçasının zincir üzerinde satabilmek sanatçıyı heyecanlandırmıştır.
Remembrance of Things Future
LACMA’nın Sanat ve Teknoloji ile olan tarihi angajmanlarına dayanan Remembrance of Things Future, müzenin ansiklopedik koleksiyonu aracılığıyla blok zincir aracılığıyla zamanda geriye yolculuk etmeye bir davettir. Üretken kod, dinamik yazılım, yapay zeka ve video sentezleyiciler gibi araçları kullanan Monica Rizzolli, diğer öncü sanatçıların yanı sıra LACMA’dan nesneleri seçmeye ve müzenin varlıklarından ilham alan yeni dijital baskılar yapmaya davet edildi.
Mart 2023’ten itibaren aşamalar halinde blok zincirinde piyasaya sürülen bu sınırlı Remembrance of Things Future dijital sürümlerinden elde edilen gelirin bir yüzdesi, LACMA’nın Art + Technology Lab’ını desteklemeye gidiyor.
Pages from an Artificial Plant Script
Sanatçı, LACMA’nın koleksiyonundaki Irak, Suriye ve Türkiye’den 13-17. yüzyıllardan kalma üç farklı bitkisel el yazmasından ilham alarak “Pages from an Artificial Plant Script” adlı çalışmasını oluşturmuştur. Kendisi, müzede bu güzel bitkisel el yazmasını keşfettiğinde, onların mantığını pratiğe nasıl çevirebileceğini görmek istediğini belirtmiştir.
Sanatçı bu eserini yaratırken en çok birkaç çevrimiçi versiyonu ve örneği olan denklemi uygulamak değil, bunun yerine çiçeğe benzer desenler oluşturmak için parametreleri kodlamak olduğunu söylemiştir.
Bu sanat eserini oluştururmak için Primo Brandi ve Anna Salvadori’nin Gielis’in çalışmasını genişletmeye olanak tanıyan bir denklemi açıklayan bilimsel makalesi “A Magic Formula of Nature”a dayanarak sonuçları Javascript’e uyarlamıştır (grafik üretimi için p5.js kitaplığını kullanarak). JavaScript ve p5.js kombinasyonu, neredeyse tüm web tarayıcılarına erişim sağlar.
Sanatçının NFT’lerine OpenSea üzerinden ulaşabilirsiniz.