Telegram’da Sızıntı!

Gizlilik odaklı mesajlaşma uygulaması olan Telegram, kullanıcılarının bazı kişisel verilerini ortaya çıkaran bir veri sızıntısı yaşadı

telegram-sizinti

Gizlilik odaklı mesajlaşma uygulaması olan Telegram, kullanıcılarının bazı kişisel verilerini ortaya çıkaran bir veri sızıntısı yaşadı.

Milyonlarca Telegram kullanıcısının kişisel verilerini içeren bir veritabanı Darknet’e gönderildi. Konu ilk olarak Salı günü Rus Teknoloji Yayını Kod.ru tarafından bildirildi .

Rapora göre, veritabanı telefon numaralarını ve Telegram kullanıcı kimliklerini içeriyor. Veritabanı dosyası yaklaşık 900 megabayt iken, kaç kullanıcının verisinin sızdırıldığı tam olarak açıklığa kavuşmuyor.

Veritabanındaki Girişlerin Yaklaşık % 60’ı Eski

Telegram’ın Kod.ru’ya sızan veritabanının varlığını kabul ettiği bildirildi. Veritabanının, kayıt sırasında Telegram’ın kişi içe aktarma özelliğinden yararlanılarak toplandığını bildirdi.

Telegram, sızan veritabanındaki verilerin çoğunlukla eski olduğunu kaydetti. Rapora göre, veritabanındaki veri girişlerinin %84’ü 2019 yılının Haziran ayından önce toplandı. Raporda, sızıntı yaşanılan veritabanının en az %60’ının  geçmiş tarihli olduğunu bildirdi. Ayrıca, sızdırılan hesapların %70’i İran’dan, geri kalan %30’u ise Rusya’dandı.

Bu İlk Sızıntı Değil

Yaşanılan sızıntı, Telegram kullanıcılarının telefon numaralarının sızdırıldığı ilk örnek değil. Ağustos 2019’ da Hong Kong aktivistleri, telefon numaralarını gösteren ve Çin kolluk kuvvetlerinin protestocuların kimliklerini izlemesine izin veren bir güvenlik açığı bildirdiler .

Güvenlik açığına yanıt olarak Telegram, kullanıcı gizlilik araçlarını Eylül 2019’ da genişletti. Özellikle, Telegram, kullanıcıların telefon numaralarını hiç kimseye göstermemelerini sağlayan bir özellik sundu . Özelliğin açıklaması ise şu şekilde:

“Telefon Numaramı Kimlerin Görebileceğini ‘Kimse’ olarak ayarlarsanız, aşağıda görünürlüğünüzü kontrol etmenizi sağlayan yeni bir seçenek görünür. Beni Kimin Numaramdan “Kişilerim” olarak bulabileceği, numaranızı kişi olarak ekleyen rastgele kullanıcıların profilinizi bu numarayla eşleştirememelerini sağlar. “

Rapor, Rus yetkililerin ülkedeki Telegram uygulamasındaki iki yıllık yasağı kaldırmasından kısa bir süre sonra geliyor . Daha sonra, bazı raporlar Telegram’da müşterilerinin güvenliğini tehlikeye attığı iddia edilen belirli anormallikleri özetledi .