The Economist: Bitcoin Türevleri Yakın Zamanda Kumar Sayılabilir, İşte O Makale

1843 yılından bu yana yayın hayatına devam eden Londra merkezli uluslararası ilişkiler ve ekonomi dergisi The Economist, bugün yayımladığı bir makaleyle çok kısa bir süre içinde Bitcoin fiyatına yönelik tahminlerde bulunmanın kumar olarak kabul edilebileceğine...


1843 yılından bu yana yayın hayatına devam eden Londra merkezli uluslararası ilişkiler ve ekonomi dergisi The Economist, bugün yayımladığı bir makaleyle çok kısa bir süre içinde Bitcoin fiyatına yönelik tahminlerde bulunmanın kumar olarak kabul edilebileceğine ilişkin bir öngörüde bulundu. The Economist’in makalesinden kısa kısa kesitler şu şekilde:

24 Eylül’de popüler kripto para birimi Bitcoinin fiyatı 30 dakikada 1000 dolar değer kaybetti. Kimse nedenini bilmiyor ve çok az insan bunu umursuyor. Mayıs ayından bu yana neredeyse her ay Bitcoin’de benzer düşüşler yaşandı. Ancak, piyasanın belirsiz bir köşesi için, önemliydi. Long “Uzun” pozisyonu için bitcoin türev sözleşmeleri satan borsalar, tüccarların herhangi bir kripto para almadan fiyatların yükseleceğine bahse girmesine olanak tanıyor. Bu piyasada bir izdihamı tetikledi. Günün sonunda, bu tür sözleşmelerin alınıp satıldığı bir platform olan BitMEX’te 643 milyon dolarlık bitcoin sözleşmesi tasfiye edildi. Diğer kripto para birimleri üzerindeki bahisler de toksik hale geldi.

Araştırma şirketi Chainalysis’e göre 2019’da bugüne kadar kripto para tüccarları türeev işlemleri için 23 milyardan fazla işlem yaptı. Ancak geçen ayki gibi sert düşüş regülatörlerin dikkatini çekti.  Japonya kripto para türev işlemleri için katı kayıt gereklilikleri düşünüyor. Hong Kong, bireysel yatırımcıların kripto para fonlarına erişimini engelliyor; Avrupa, geçen yıldan bu yana katı kısıtlamalar getirdi. Şimdi ise İngiltere’nin finansal otoritesi Finansal Davranış Otoritesi (FCA), bireysel yatırımcılara kripto türevlerinin satışına yönelik kısıtlama getirebilir. İstişareşer 3 Ekim’de sona erdi. Kararın 2020 başlarında açıklanması bekleniyor.

FCA, amatör yatırımcıların tüm bunları anlamadıklarını düşünüyor. İngiltere’deki yatırımcıların kripto türevlerinde 2017 ortasından 2018 sonuna kadar toplam 371 milyon sterlin (492 milyon dolar) zarar verdiğini tahmin ediliyor (net kar 25.5 milyon sterlin, ancak çoğunlukla en büyük yatırımcılar tarafından elde edildi). FCA kaldıraçlarla ilgili düzenlemelerle, yatırımcı zararlarını yılda 234 milyon sterlin’e kadar azaltılabileceğini düşünüyor.

İçerdekiler ise aynı fikirde değil. Hukuk firması Orrick Jacqui Hatfield, “Bu bir diz tepkisi reaksiyonu” diyor. “Kripto para türevleri, diğer türevler kadar risklidir.” Yasak, tüketicilerin doğrudan düzenlemeye tabi olmayan kripto para birimlerine yatırım yapması anlamına gelebilir. Borsalar yer değiştirebilirdi. Her durumda, kripto paralara yönelik yatırım araçları satan CoinShares’ten Danny Masters düzenleyicilerin hangi teknolojilerin başarılı veya başarısız olacağını seçmemesi gerektiğini söylüyor.

Ancak yatırımcıları avcılara karşı korumak FCA’nın görevinin bir parçasıdır. Geride bıraktığımız yıl kripto paralarla yaklaşık 1 milyar dolardan fazla çalındı. Bu 2017’ye kıyasla 3,6 katlık artış anlamına geliyor. Bu tür hırsızlıklar türevlerin değerini olumsuz etkiledi. Sektörde manipülasyon da oldukça yaygındır. Bitcoin şüphecisi David Gerard “Perakende yatırımcılar bir köpekbalığı havuzuna dalıyorlar” diyor. Düzenleyiciler piyasadaki suiistimallere ilgilenirken, kripto-türevlerinin savunucuları ise gelgitle karşı karşıya.

İlginizi Çekebilir