Texas ve Ohio Üniversitesi Profesörlerinden Ortak Rapor: Bitcoin’in 20 Bin Dolarlık Yükselişinin Sebebi Ne?

Kripto para piyasası, 2017 yılının sonlarında büyük bir patlama yaşadı

Bitcoin kaç dolar

Kripto para piyasası, 2017 yılının sonlarında büyük bir patlama yaşadı. Bu durum aynı zamanda finansal dünyada da bir karışıklığa neden oldu. Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi Bitcoin o dönemde 20.000 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı, ancak ABD’nin Teksas ve Ohio üniversitelerinde çalışan iki akademisyene göre, bu devasa fiyat hareketi tek bir balina tarafından manipüle edildi.

Kripto para piyasasında fiyat manipülasyonu iddiaları birkaç yıldan beri en çok tartışılan konular arasında. Texas Üniversitesi’nden Finans Profesörü John M. Griffin ve Ohio Eyalet Üniversitesi  Asistan Profesötü Amin Shams, ilk olarak 2018’de kripto paralarda fiyat hareketlerinin manipüle edilebileceği üzerine bir bildiri yayınlamıştı.

2017 yılındaki devasa dalgalanmanın “muhtemelen piyasa manipülasyonundan” kaynaklandığını belirten ilk rapor 2018 yılında John M. Griffin ve Amin Shams tarafından yayımlandı. Raporda, Bitcoin’in fiyatını yapay olarak şişirmek için popüler stabil kripto paralardan Tether’in (USDT) kullanıldığı belirtildi. Griffin ve Shams, kripto para yatırımlarını analiz ederek, büyük Tether alımlarının altını sabitlemek için piyasadaki düşüşlerle eş zamanlı olduğunu tespit etti.

Aynı makale, fiyat manipülasyonunun arkasında tek bir balinanın olduğu teziyle ve manipülasyonun kripto para borsası BitFinex’te gerçekleştirildiğini gösteren yeni verilerle güncelledi.

Tether’in Genel Danışmanı Stuart Hoegner, akademisyenlerin iddialarını reddetti, araştırmalarının “temelde kusurlu” olduğu ve yetersiz bir veri setinden kaynaklandığına dair bir açıklama yaptı. Ayrıca araştırmanın, Tether, Bitfinex’in ana şirketi iFinex’e karşı açılan “parazit bir davayı” destekleme arzusuyla motive olduğunu iddia etti.

Günün Öne Çıkan Gelişmeleri:

  1. Aydınlı Bitcoin Dolandırıcısı S.Y. Bitcoin Balinası Çıktı: 8.300’ü Aşkın BTC’si Var
  2. Tradingview Analisti: BNB Kısa Süre İçerisinde Yükselişe Geçecek
  3. Socios’tan Beklenen Açıklama Geldi: Galatasaray’ın Taraftar Token’ı Ne Zaman Piyasaya Sürülecek?

Bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak çalışmalarımızı destekleyin. Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!