Litecoin Nedir?

Litecoin, Bitcoin’in küçük kardeşidir mi? Bitcoin şüphesiz daha iyi bilinen bir kripto para birimidir, ancak Litecoin’in beş yıldan fazla bir süre önce tanıtıldığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bu makale aşağıdaki gibi önemli soruları açıklamayı vaat ediyor

litecoin nedir

Litecoin, Bitcoin’in küçük kardeşidir mi? Bitcoin şüphesiz daha iyi bilinen bir kripto para birimidir, ancak Litecoin’in beş yıldan fazla bir süre önce tanıtıldığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bu makale aşağıdaki gibi önemli soruları açıklamayı vaat ediyor: Litecoin Nasıl Çalışır? Litecoin Nasıl Üretilir? Litecoin Riskli mi? Bitcoin İle Litecoin Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir? Ve daha fazlası!

Litecoin Nedir?

Dünyada, en güvenilir değer depoları kriz durumunda tercih edilen para birimleridir. 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında, Zimbabve hiperenflasyon ile bunun örneği yaşanmış oldu. Enflasyon yüzde 89.7 sextillion’a ulaştığında, Zimbabwe doları değersiz hale geldi. Yaşanan enflasyon birçok insanın servetlerini talihsiz bir şekilde ortadan kaldırdı. İnsanların günlük ticaret için daha istikrarlı bir şey – başta ABD doları ve Güney Afrika randı – kullanmaktan başka seçeneği yoktu. Litecoin’in doğal kıtlığı, hiperenflasyonu imkansız kılmayı amaçlayan ve aynı zamanda eşler arası bir kripto para birimidir. MIT / X11 lisansı altında yayınlanan açık kaynaklı bir yazılım projesidir, bu da yeniden kullanımına çok sınırlı kısıtlamalar getirdiği anlamına gelir. Litecoin, dijital para birimi ve dijital ödeme sistemi olarak da kabul edildiğinden, birçok açıdan Bitcoin’e benzer. Ek olarak, Litecoin şifreleme teknikleri iki kritik özellik için kullanılır:

  1. Litecoin ünitelerinin üretimini düzenlemek için
  2. Para transferini ve güvenli işlemleri doğrulamak

Bir para birimi, para birimi kavramını gerçekten temsil ettiğini gösterebilirse ve değerini kaybetmeyeceğinden emin olan kritik bir kullanıcı kitlesine ulaşırsa, kendini bir ödeme yöntemi olarak sürdürebilir. Ancak Litecoin, evrensel olarak kabul edilen bir yere yakın değildir, çünkü kendi kurucuları bile Litecoin’in  100.000’den az kullanıcıya sahip olduğunu kabul ediyor (Bitcoin bile toplamda yarım milyondan çok kullanıcıya sahiptir). Ancak kripto para birimleri daha kolay kabul edildikçe ve değerleri istikrar kazandıkça, dijital alemin standart para birimleri olarak ortaya çıkacaktır.

Bitcoin ve Litecoin Arasındaki Benzerlikler Nedir?

Genel olarak Bitcoin ve Litecoin’in çok ortak noktası var. En temel düzeyde, her ikisi de merkezi olmayan kripto para birimleridir. ABD doları veya Japon yeni gibi fiat para birimleri merkez bankalarının değer, dolaşım ve benzeri birçok konuda desteğine güvenirken, kripto paralar sadece ağın kriptografik bütünlüğüne dayanır.

Litecoin, popüler bir Bitcoin forumunda yayınlanan mesajla “Bitcoin’in lite versiyonu” nun çıkışını açıklayan kurucu Charlie Lee tarafından 2011 yılında başlatıldı. Litecoin kurulduğunda Bitcoin’e tepki olarak yaratıldığı görüldü. Gerçekten de, Litecoin’in kendi geliştiricileri uzun zamandır niyetlerinin Bitcoin’in “ALTIN” ına “GÜMÜŞ” yaratmak olduğunu ifade eden birçok açıklama yayımladılar. Bu durum Lee ve diğer geliştiricilerin Litecoin kripto para birimini yaratmak için iyi çalıştıklarını gösteriyor. Litecoin, Bitcoin’in birçok özelliğini benimser ve geliştirme ekibinin geliştirilebileceğini düşündüğü diğer bazı yönleri değiştirir.

İş Kanıtı

Bu iki kripto para birimi arasındaki önemli bir benzerlik, her ikisinin de iş ekosistemlerinin kanıtı olması, yani hem Bitcoin’in hem de LTC’nin çıkarıldığı altta yatan sürecin temelde benzer olduğudur. Ancak bu benzerlik tıpatıp aynı olacak şekilde değildir.

Depolama ve İşlemler

Bir yatırımcı için, bitcoin ve LTC ile işlem yapmanın temel unsurlarının çoğu birbirine benzer. Bu kripto para birimlerinin her ikisi de değişim yoluyla satın alınabilir veya bir madencilik teçhizatı kullanılarak çıkarılabilir. Her ikisi de işlemler arasında güvenli bir şekilde saklanması için dijital “cüzdanı” gerektirir. Ayrıca, her iki kripto para biriminin de zaman içinde yatırımcıların ilgisine, hükümet düzenlemesine ve diğer faktörlere bağlı olarak dalgalanmaya maruz kaldığı kanıtlanmıştır.

Litecoin ve Bitcoin Arasındaki Fark Nedir?

Litecoin ve Bitcoin birçok açıdan benzer olsa da, iki kripto para birimi arasında birkaç büyük fark var. Bazı traderlar, Bitcoin altının eşdeğeri ise Litecoin’in gümüş ile karşılaştırılabileceğini söylüyor. Aslında, Litecoin geliştiricilerinin bunu oluştururken akıllarında olan şey buydu. Her iki madeni para da birçok benzer özelliği paylaşıyor ve Litecoin, birkaç fark dışında Bitcoin’e benziyor:

Piyasa Değeri

Bitcoin ve Litecoin’in önemli ölçüde farklılaştığı bir alan piyasa değeridir. Mayıs 2020 itibariyle, dolaşımdaki Bitcoin’in toplam değeri 128 milyar doların biraz altındadır ve piyasa değeri 3 milyar doların altında olan Litecoin’den 45 kat daha fazladır. Bitcoin’in piyasa değeri büyük ölçüde tarihsel bir perspektife bağlıdır. Bitcoin’in piyasa değerinin Temmuz 2010’da neredeyse 42.000$ olduğunu düşündüğümüzde, mevcut rakam şaşırtıcı görünüyor, ancak 17 Aralık 2017’deki 326 milyar dolarlık yüksek piyasa değeri ile karşılaştırıldığında çok fazla değil. En yakın rakip, 19,4 milyar dolarlık piyasa değeri olan, ikinci büyük kripto para birimi Ethereum’dur. Bu nedenle, Bitcoin’in Litecoin’den önemli ölçüde daha yüksek bir değere sahip olması kendi başına sürpriz değildir. Bitcoin şu anda var olan diğer tüm dijital para birimlerinden daha yüksek bir değere sahiptir.

İşlem Hızı

Teknik olarak işlemler hem Bitcoin hem de Litecoin ağlarında anında gerçekleşse de, bu işlemlerin diğer ağ katılımcıları tarafından onaylanması için zaman gerekir. Litecoin, işlem hızına öncelik vermek amacıyla kuruldu ve popülaritesi arttıkça hız avantajı kanıtlamış oldu. Blockchain.info’daki verilere göre, Bitcoin ağının ortalama işlem onay süresi şu anda işlem başına 9 dakikanın biraz altındadır (bir bloğun doğrulanması ve blok zincirine eklenmesi için geçen süre), ancak trafik yüksek olduğunda bu süre büyük ölçüde değişebilir. Litecoin için bu süre yaklaşık 2,5 dakikadır. Prensip olarak, onay süresindeki bu fark Litecoin’i satıcılar için daha çekici hale getirebilir. Örneğin, Bitcoin karşılığında ürün satan bir trader, ödemeyi onaylamak için aynı ürün Litecoin’e göre yaklaşık dört kat daha fazla beklemelidir. Öte yandan, satıcılar herhangi bir onay beklemeden işlemleri her zaman kabul etmeyi seçebilirler. Bu tür sıfır onay işlemlerinin güvenliği bazı tartışmalara konu olmuştur.

Algoritma

Bitcoin ve Litecoin arasındaki en temel teknik fark, kullandıkları farklı şifreleme algoritmalarıdır. Bitcoin uzun süredir devam eden SHA-256 algoritmasını kullanırken Litecoin, Scrypt olarak bilinen nispeten yeni bir algoritmayı kullanıyor.Bu farklı algoritmaların temel önemi, yeni kripto paraların “madenciliği” süreci üzerindeki etkisidir. Hem Bitcoin hem de Litecoin’de, işlemleri onaylama işlemi önemli hesaplama gücü gerektirir. Para birimi ağının madenciler olarak bilinen bazı üyeleri, bilgi işlem kaynaklarını diğer kullanıcıların işlemlerini onaylamaya ayırır. Bu madenciler karşılığında, madencilik yaptıkları para birimlerini kazanarak ödüllendirilirler.SHA-256 genellikle Scrypt’ten daha karmaşık bir algoritma olarak kabul edilir. Aynı zamanda daha fazla paralel işleme olanak sağlar. Bitcoin madenciliği için en yaygın yöntem, Uygulamaya Özel Entegre Devrelerin (ASIC’ler) kullanılmasından oluşur. Bunlar, kendilerinden önce gelen basit CPU’ların ve GPU’ların aksine, Bitcoinlerin madenciliği için uyarlanabilen donanım sistemleridir. Scrypt, ASIC tabanlı madencilikte kullanılan özel donanım çözümlerine daha az duyarlı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bitcoin ve Litecoin bugün kripto para biriminin altın ve gümüşü olabilirken, tarih bu dinamik ve gelişmekte olan sektördeki statükonun birkaç ay içinde değişebileceğini gösterdi. Aşina olduğumuz kripto para birimlerinin gelecek aylarda ve yıllarda hangi özelliklerini koruyup koruyamayacağını göreceğiz.

Dağıtım

Bitcoin ve Litecoin arasındaki ana farklılıklardan bir diğeri, her bir kripto para biriminin üretebileceği toplam token sayısı ile ilgilidir. İşte burada Litecoin kendini ayırıyor. Bitcoin ağı asla 21 milyon tokenı geçemezken, Litecoin 84 milyon tokena kadar barındırabilir. Teorik olarak, bu Litecoin lehine önemli bir avantaj gibi görünür. Ancak bu avantaj gerçek dünyadaki etkileri nihayetinde ihmal edilebilir. Bunun nedeni, hem Bitcoin hem de Litecoin’in neredeyse sonsuz miktarda bölünebilmesidir.

Sonuç olarak, Litecoin Bitcoin’den, daha fazla miktarda işlemi işleyebilir. Ayrıca, avantajları arasında Bitcoin ile aynı dönemde çift harcama saldırısına karşı daha fazla direnç içermesi söylenebilir.

Litecoin Nasıl Çalışır?

PayPal veya bir bankanın çevrimiçi ağı gibi, kullanıcılar Litecoin para birimini birbirlerine aktarmak için kullanabilir. Ancak litecoin, ABD doları kullanmak yerine litecoin birimlerinde işlem yapar. Litecoin, Bitcoin dışındaki en önemli beş sanal para biriminden biridir. Litecoin, kullanıcıların bir kişiden diğerine ödeme göndermek için kullanabileceği çevrimiçi bir ağdır. Litecoin eşler arası ve merkezsizdir, yani herhangi bir kurum veya hükümet tarafından kontrol edilmez. Ödeme sistemi, Dolar veya Euro gibi geleneksel para birimlerini işlemez ve bunun yerine Litecoin (sembol: Ł veya LTC) olarak da adlandırılan kendi hesap birimini kullanır. Bu nedenle Litecoin’in genellikle sanal para birimi veya dijital para birimi olarak sınıflandırıldığını göreceksiniz. Litecoinler, çevrimiçi olarak sunulan çeşitli borsalarda geleneksel para karşılığında satın alınabilir ve satılabilir.

Blockchain Teknolojisi Nedir?

Litecoin, Bitcoin ile aynı blok zinciri teknolojisine dayanmaktadır. Litecoin blok zinciri Bitcoin’den daha yüksek işlem hacmini kaldırabilir. Litecoin daha yüksek bir blok oluşturma sıklığına sahiptir, bu da ağın daha fazla işlemi desteklediği ve daha hızlı onay sürelerinden faydalandığı anlamına gelir.

Litecoin Madenciliği Nedir?

Geleneksel para birimlerinin aksine, litecoin arzı sabittir. Yeni Litecoinler düzenli olarak oluşturulur. Yeni coinlerin yaratılması, kayıt tutma hizmeti olan ‘madencilik’ olarak bilinen özel bir süreçle tamamlanır. Litecoin, üretilmesi gerçekten zor olan bloklar oluşturarak sadece bir blok zincirinin olmasını sağlar. Madenciler sadece istedikleri gibi bloklar üretmek yerine, belirli kriterleri karşılayan bloğun kriptografik bir karmasını yapmak zorundalardır. Blok madencilik yazılımı tarafından doğrulanır ve görmek isteyen herhangi bir “madenci” tarafından görülebilir. Bir madenci bunu doğruladığında, sonraki blok zincire girer, bu da şimdiye kadar yapılan her litecoin işleminin bir kaydıdır.

Litecoin katılımcılarına yeni paraların oluşturulmasını sağlayan Litecoin protokolü tarafından yönlendirilir. Maksimum Litecoin sayısı toplamda 84 milyon ile sınırlıdır. Madencilik için teşvik, bir bloğu başarıyla doğrulayan ilk madencinin 50 litecoin ile ödüllendirilmesidir. Böyle bir görev için verilen litecoin sayısı zamanla azalır. Örneğin, ödül amaçlı verilen Litecoin sayısı Ekim 2015’te yarıya indirildi.

Tüm bunlara ek olarak başka bir önemli noktaya değinecek olursak; kötü niyetli bir madenci bloğu değiştirebilir ve aynı litecoinlerin iki kez harcanmasını sağlayabilir mi? Bu sorunun cevabı tabi ki hayır. Dolandırıcılıkbaşka bir madenci tarafından hemen tespit edilir. Sistemi gerçekten dolandırmanın tek yolu, madencilerin çoğunluğunun yanlış işlemi işlemeyi kabul etmesini sağlamaktır, ki bu neredeyse imkansız bir durumdur.

Litecoin’i Kim İcat Etti?

Litecoin’in 7 Ekim 2011 tarihinde eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından GitHub’da açık kaynaklı bir istemci aracılığıyla piyasaya sürüldüğü düşünülüyor.

Litecoin Ne Zaman Oluştu?

Ekim 2011’de inşa edilmiş olmasına rağmen, Litecoin’in finansal geçmişi Kasım 2013’te ortaya çıkıyor. Litecoin geliştirme ekibi ilk önce 0.8.5.1 sürümünü yayınladı ve Litecoin’in toplam değeri daha sonra 24 saat içinde %100 bir sıçrama içeren büyük bir büyüme yaşadı. Aralık 2013’ün başında Litecoin’in yeni bir sürümü oluşturuldu. Bu yeni ve geliştirilmiş sürüm, performans iyileştirmelerinin yanı sıra işlem ücretlerinde 20 kat indirim sağladı.

Litecoin Madencilik Riskleri Nedir?

Profesyonel traderlar, Litecoin ticaretinin veri madenciliğinden daha karlı olabileceğini düşünüyor. Bunlarla sınırlı olmamak üzere aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok risk vardır:

  • Üstel ağ zorluğu: Daha fazla ve daha hızlı madenciler ağa katıldıkça zorluk artacak ve karlılığınızı azaltacaktır. Bu nedenle, yakın gelecekte zorluğun ne kadar gelişeceğine dair gerçekçi bir tahmin yapmak önemlidir.
  • Potansiyel düşük satış değeri : ASIC donanımı, Litecoins’i son derece verimli bir şekilde mayınlayabilir, ancak tek yaptığı budur. Başka amaçlarla yeniden yerleştirilemez, bu nedenle yeniden satış değeri çok düşüktür.
  • Teslimat gecikmeleri: Donanımınızın satın aldıktan aylar sonra teslim edilmesini istemezsiniz. Özellikle, internette madencilik donanımlarının ön siparişi hakkında birçok kötü eleştiri yapıldı.
  • Güç tüketimi: Litecoins’de kazandığınızdan daha fazla elektrik ödemek istemiyorsunuz, değil mi?

Nerede Harcayabilirsiniz?

Litecoin, kullanılabilir ve harcanabilir. Bunu kolaylaştırmanın ilk adımı, bir Litecoin’i borsadan satın almanızı mümkün kılacak ve daha sonra Litecoins ile mal ve hizmet satın almak için kullanabileceğiniz bir Litecoin cüzdanı indirmektir.

Litecoin’i Kim Destekliyor?

Litecoin, bilinen diğer para birimlerinin (örneğin ABD Doları ve Euro) aksine herhangi bir merkez bankasından bağımsız olarak çalışır. Litecoin ağının merkezi olmayan bir dijital para birimi olan başka bir merkezi noktası veya tek yöneticisi yoktur.

Litecoin Ticaretinin Riskleri Nelerdir?

İşte bazı riskleri özetleyen birkaç nokta:

  • Bitcoin’de olduğu gibi, çok az tarihsel değerleme aralığı veya karşılaştırmalı kripto para birimleri vardır. Temel olarak, gerçeğe uygun değerin ne olduğunu nasıl değerlendirdiğiniz sorusunu cevaplamak zordur.
  • Uluslararası Sermaye Kontrollerindeki değişiklikler kripto para birimini azaltabilir. Çin gibi ülkelerin sermaye çıkışlarını koruyan yasaları vardır; dolayısıyla, para bu tür sermaye kontrollerini önlemek için kontrolsüz kripto para birimlerine akıyor. Sermaye çıkışlarına ilişkin kanunlarda yapılacak bir değişiklik talebi azaltabilir.
  • Düzensizdir, bu nedenle bazıları bunu yüksek bir risk olarak kabul edebilir. Ancak, bu özneldir; günün sonunda, bu sadece bir para birimidir.
  • Doğada bir metaya benzer bir para birimidir ; dolayısıyla talep ve arz gibi piyasa dalgalanmalarına maruz kalmaktadır.