Binance Kaldıraçlı Tokenlar Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

GİRİŞ Binance’te normal kripto paralara ek olarak kaldıraçlı token’ler ile de işlem yapılabiliyor

binance-leveraged-token-nedir-temel-rehber

GİRİŞ

Binance’te normal kripto paralara ek olarak kaldıraçlı token’ler ile de işlem yapılabiliyor. Peki bahsi geçen bu kaldıraçlı token nedir? Nasıl kullanılır ve tür avantajları vardır?

Kaldıraçlı token’ler ile normal kripto paralara kıyasla daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Örneğin, Bitcoin’i baz alan BTCUP veya BTCDOWN gibi bir kaldıraçlı token’i satın alarak Bitcoin arttığında veya düştüğünde normalden daha fazla kâr edebilirsiniz.

Ancak kaldıraçlı tokenlar ile işlem yaptığınızda, kazancınız yüksek iken aynı şekilde ters yönlü hareketlerde de kaybınız daha fazla olacaktır. Token’ler 3x kaldıraçlı ise örneğin; Bitcoin arttığında elinizdeki Bitcoin miktarı ile 100 dolar kâr edeceksiniz kaldıraçlı token sayesinde 300 dolar kâr edersiniz.

Kaldıraçlı tokenların ilk örneği türev borsası FTX tarafından yapılmıştır. Bu tokenlar, özellikle uzun vadede kendilerinden beklendiği şekilde performans göstermediği için çok fazla tartışmaya yol açmıştır. Binance Kaldıraçlı Tokenlar (BLTV) kaldıraçlı tokenlara alternatif bir tasarım ortaya koyar. Daha fazla bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Binance Kaldıraçlı Tokenler (BLTV) Nedir?

Binance Kaldıraçlı Tokenler, Binance spot piyasasında, temel varlığın kaldıraçlı maruziyetini sağlayan, takas edilebilir varlıklardır. Kaldıraçlı ticaretten farklı olarak, herhangi bir teminata ihtiyaç duymadan, marj korumasını sürdürmeden ve likidasyon riski konusunda endişelenmeden kaldıraçlı bir pozisyona geçebilirsiniz.
Binance Kaldıraçlı Token’lerin ilk çifti BTCUP ve BTCDOWN‘dur. BTCUP, Bitcoin yükseldiğinde kaldıraçlı kazançlar elde etmenizi sağlar. Öte yandan BTCDOWN, Bitcoin düştüğünde kaldıraçlı kazançlar elde etmenizi sağlar.
Tüm bunlara ek olarak eğer bu ticareti yapmak istiyorsanız Binance Kaldıraçlı Token’ları kullanmaya başlamadan önce Binance Kaldıraçlı Token Risk Açıklamasındaki hüküm ve koşulları kabul etmeniz gerekmektedir.
Kaldıraçlı her token, sürekli sözleşme pozisyonlarından oluşan bir sepeti temsil eder. Örneğin, bir sepet BTCUP kaldıraçlı token, BTCUSDT vadeli işlemlerinde 123.456,78 sözleşmeden oluşur. Net varlık değeri (NAV), kaldıraçlı bir tokenın fiyatını ifade eder. Kaldıraçlı tokenlerin fiyatı, sepetteki kalıcı sözleşme pozisyonlarının kavramsal miktarındaki değişikliği ve kaldıraç seviyesinin katlarındaki değişiklikleri izler.
Geleneksel kaldıraçlı tokenların aksine, Binance Kaldıraçlı Tokenler sabit bir kaldıraç sağlamaz. Bunun yerine, Binance Kaldıraçlı Tokenler, 1,25x ve 4x arasında sabit bir hedef kaldıraç aralığı sağlar. Bu hedef kaldıraç, yükselişlerde kârlılığı en üst düzeye çıkaracak ve tasfiyeyi önlemek için kayıpları en aza indirecektir.
Gerçek hedef kaldıraç seviyesi sürekli olarak değişmekte ve dış gözlemlerden gizlenmektedir. Gerçek kaldıraç oranı, algoritma tarafından tutulan gerçek kaldıraç oranıdır. Vadeli işlem pozisyonunun (kavramsal değer) fon büyüklüğüne oranı olduğunda reel kaldıraç oranı değişir.
Gerçek Kaldıraç Oranı = Vadeli İşlem Pozisyonu (USDT cinsinden kavramsal değer) / Fon Büyüklüğü

Binance Kaldıraçlı Tokenların (BLTV) Kullanım Ücreti Nedir?

BLTV’leri kullanırken ödeyeceğiniz ücretleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.

İlk olarak, işlem ücreti ödemeniz gerekecektir. BLTV’ler, BTC, ETH ve BNB gibi diğer coinlere benzer şekilde spot piyasalarda alınıp satılır ve aynı işlem ücretlerine tabidir.

Bunun yanı sıra bir de yönetim ücreti ödemeniz gerekecektir. Bu tokenların vadeli işlem piyasalarında yer alan açık pozisyonları temsil ettiği unutulmamalıdır. Bir kaldıraçlı token aldığınızda aslında vadeli işlem pozisyonlarının tokenlaştırılmış bir versiyonunu satın almış olursunuz. Dolayısıyla, bu pozisyonları açık tutmak için günlük %0,01 yönetim ücreti ödemeniz gerekir. Bu rakam yıllık %3,5’lik orana denk gelir.

Buna ek olarak BLTV tutuyorsanız pozisyonunuzdan iki şekilde çıkabilirsiniz. Birinde tokenlarınızı spot piyasada satabilirsiniz. Bu oldukça kolaydır. İkinci yöntem olarak tokenları temsil ettikleri değer nispetinde nakde çevirebilirsiniz. BLTV’lerinizi bu yoldan nakde çevirdiğinizde tokenların değeri karşılığında USDT ödemesi alırsınız. Bu durumda tokenlarınızın değerinin %0,1’i oranında bir bozdurma ücreti de ödemeniz gerekir.

Normal piyasa koşullarında pozisyonlarınızdan çıkmak için spot piyasayı kullanmanızın daha iyi olacağını belirtmek önemlidir. Bu nakde çevirme mekanizması olağan dışı piyasa koşullarında pozisyonlarınızdan çıkabilmenizi sağlayacak ek bir yol olarak hizmet eder.

Dikkate alınması gereken bir diğer nokta da fonlamadır. Artık bildiğiniz üzere BLTV’ler açık vadeli işlem pozisyonlarını temsil eder. Bu da bahsi geçen pozisyonlar için fonlama ücreti ödenmesi gerektiği anlamına gelir. Fakat bunlar hakkında kaygılanmanıza gerek yoktur çünkü bu ücretler kaldıraçlı token sahipleri tarafından değil vadeli işlem piyasasında işlem yapan kişiler tarafından ödenir. Fakat, vadeli işlem hesaplarına ödenen fonlama ücretleri BLTV’lerin değerine yansıyacağından böyle bir ödemenin olduğunu bilmek önemlidir.

Kaldıraçlı Tokenlerin Avantajları ve Dezavantajları

Tüm finansal ürünlerde olduğu gibi birtakım avantajlar ve dezavantajlar bulunuyor. Kaldıraçlı tokenler da istisna değildir. Aşağıda kaldıraçlı tokenlerin en önemli avantajlarının ve dezavantajlarının bir listesini göreceksiniz.

Avantajlar

  • Kaldıraçlı tokenler, marj ticaretinin teknik ayrıntıları olmadan dijital varlıkta gün içi kaldıraçlı pozisyon almayı sağlar.
  • Kaldıraçlı tokenler, Ethereum blockchaini üzerinde ERC20 tokenleri olarak yer aldığı için bunları şeffaf bir şekilde izleyebilir ve kişisel Ethereum cüzdanınızda tutabilirsiniz.

Dezavantajlar

  • Kaldıraçlı token ticareti fazlasıyla risklidir. Piyasada belirgin hareketlenmeler olursa, tokenlerinizin değeri önemli ölçüde düşebilir.
  • Bunlar yeni, deneme niteliğinde finansal türevlerdir bu nedenle küçük teknik problemler oluşabilir. Dolayısıyla, bu yeni yatırım ürünlerinde çok fazla risk almamanız tavsiye edilir.
  • Kaldıraçlı tokenler günlük olarak yeniden dengelendikleri için uzun süreli elde tutma amaçlı değildir. Orta ve uzun vadeli kaldıraçlı pozisyon almak istiyorsanız, marj kullanarak kripto varlık almanın geleneksel yolunu izleyebilirsiniz.