Bitcoin (BTC) Nedir? Kapsamlı Bitcoin Rehberi

Giriş Bitcoin, kripto para birimi olarak bilinen dijital bir para birimidir. Daha önce kullanmış olabileceğiniz hiçbir paraya benzemez. Kripto paranızı ağdaki herhangi birine nispeten düşük ücretlerle ve neredeyse hiçbir engelle gönderebilirsiniz

Bitcoin nedir

Giriş

Bitcoin, kripto para birimi olarak bilinen dijital bir para birimidir. Daha önce kullanmış olabileceğiniz hiçbir paraya benzemez. Kripto paranızı ağdaki herhangi birine nispeten düşük ücretlerle ve neredeyse hiçbir engelle gönderebilirsiniz. Ayrıca kripto paralarınızı bilgisayarınızdaki dijital bir cüzdanda kendiniz kontrol edebilirsiniz.

Bitcoin’i gerçekten benzersiz kılan, merkezi olmayan doğasıdır. Bitcoin, herhangi bir kurum tarafından kontrol edilmez veya denetlenmez. Eşler arası bir şekilde bir bilgisayar ağına tamamen dağıtılır. İşlemler katılımcılar arasında isimsiz olarak gerçekleştirilebilir. Bir kişinin adına bağlı banka hesabı yoktur. Bu gerçekten de yaratıcı Satoshi Nakamoto‘nun yol gösterici ilkelerinden biriydi.

Bitcoin, insanların para ve varlıklar hakkında düşünme biçiminde devrim yarattı. Bir zamanlar yeni ortaya çıkan bir fikir olan bir hobi kadar bakıldığında küresel finansal sistemi dönüştürdü. İnternetin bilgi sistemine yaptıklarını finanse etmek için Bitcoin’in kullanılacağını söyleyen birçok kişi var.

Bununla birlikte, kripto para ve dijital varlıklarda yeni olanlar için nispeten karmaşık görünebilir. Aşağıdaki yazıda Bitcoin’in temel ilkelerini inceleyeceğiz.

Bitcoin Kaç TL?

Şu anda kripto para piyasasında 1 Bitcoin fiyatı 2.069.169,13 TL. Ayrıca 1 Bitcoin dolar paritesinde $ 63,668.06 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin son 24 saatte 0.66%‘lik değişim ile şu anda 2.069.169,13 TL‘den işlem görmektedir. Bitcoin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 14,880,912,011 dolar. Lider kripto para biriminin toplam piyasa değeri $ 1,253,429,399,551 dolardır.

Kripto Para Birimi ve Dijital Varlıklar

Bitcoin “dijital” para birimi olarak adlandırılsa da, bu bazı insanlar için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bunun nedeni, geleneksel anlamda gerçekten bir varlık olmamasıdır. Bilgisayarınızdaki dijital bir varlık veya dosya bile değildir. Aslında, birisinin size daha önce değerli bir şey gönderdiğini gösteren bir işlemin kaydıdır.

Bu değerli şey Bitcoin’dir. Bitcoin, bir bilgisayar tarafından “çıkarılmış” bir kripto para birimidir. Özünde, bu bilgisayar karmaşık bir kriptografik problemi çözmek için kaynakları (elektrik ve işlem gücü) ayırdı. Klasik ekonomi teorisine benzer şekilde, madenci tarafından yapılan bu çalışma, kaynağa (Bitcoin) konan emek ve sermayeydi.

Bu Bitcoin, somut bir varlık olmasa da, bir değere sahiptir ve bu nedenle bir para birimi olarak kullanılabilir. FIAT parası gibi dünyanın her yerinden herhangi birine gönderebilirsiniz. Bitcoin, cüzdanınızdan ve genel adresten alıcı adresine bir işlem yoluyla gönderilir. Bu işlem daha sonra madenciler tarafından onaylanır ve Bitcoin blok zincirine yerleştirilir.

Bitcoin Blok Zinciri Nedir? Nasıl Çalışır?

Bitcoin blok zinciri, zamanın başlangıcından bu yana Bitcoin ağındaki tüm işlemleri içeren merkezi olmayan bir defterdir. bu defteri çok sayıda borcu ve kredisi olan büyük bir muhasebe kitabı olarak düşünebilirsiniz. Bitcoin ağındaki her bir işlem blok zincirinde izlenebilir.

Bu blok zinciri merkezi değildir, bu da belirli bir konumda depolanmadığı anlamına gelir. Bitcoin’in doğasına bağlı olarak, blok zinciri, Bitcoin ekosistemindeki tüm ağ düğümleri (bilgisayarlar) tarafından korunur. Bu ifade, blok zincirinin halka açık olduğu anlamına gelir. Yani ağda gerçekleşen işlemleri herkes görüntüleyebilir.

Merkezi olmayan bu deftere “zincir” denir çünkü tüm bloklar daha önce bloklara bağlanmıştır. Gelişmiş şifreleme ilkelerini kullanarak, her blok önceki bloklarla ilgili verileri içerecektir. Bu özellik, bu işlemlerin değişmez olmasını sağlar ve çifte harcama olasılığını ortadan kaldıran bir kavramdır. Bunu aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

Bitcoin Genel Adresleri

Yukarıda belirtildiği gibi, Bitcoin anonimdir. Paranızı sakladığınız hiçbir Bitcoin hesabı yok. Para gönderen veya alan kişinin kimliğini kimse göremez. Biri, halka açık Bitcoin adresini kullanarak ağdaki başka birine Bitcoin gönderebilir. Bu, cüzdandan üretilen bir harf ve sayı dizisidir. Bir örnek olarak bu sayı ve harf dizisini gösterebiliriz: 1PzNiHPM9iVRd2fBpqcMv78m5pgQsag3pn’dir .

Cüzdan, yalnızca birkaç genel adrese erişim sağlayan bir dosya koleksiyonudur. Bu durum, sahip olduğunuz cüzdana özgüdür ve sürekli olarak kullanılabilir veya bir ödeme alındığında iptal edilebilir. Bu adres oluşturulduğunda, aslında bir özel anahtar ve bir genel anahtardan oluşan bir “kriptografik anahtar çifti” oluşturursunuz. Özel anahtar yalnızca sizin tarafınızdan bilinir ve genel anahtar tüm ağ tarafından bilinir.

Bitcoin’i başka birine gönderdiğinizde, işlemin özel anahtarınız tarafından kriptografik olarak “imzalanması” gerekir. Genel anahtar, ağın ve madencilerin mesajın gerçekten doğru özel anahtarla imzalandığını doğrulamasına izin verir.

Özel anahtarınızı kimsenin taklit edemeyeceğini unutmamak önemlidir. Bunun nedeni, özel anahtarınızın asimetrik şifreleme ve karma işlevler adı verilen bir kavram kullanılarak genel anahtarınıza bağlı olmasıdır. Burada anlamanız gereken tek şey, özel anahtarı kopyalamanın imkansız olduğu. Özel anahtardaki bir faktörde yapılan küçük bir değişiklik bile tamamen farklı bir genel anahtarla sonuçlanacaktır.

Benzer şekilde, özel anahtardan genel anahtarı üreten karma işlevi tek yönlü bir işlevdir. Bu, kamuya açık olanı özel anahtardan hesaplayabileceğiniz anlamına gelir, ancak bunu başka şekilde hesaplamanın bir yolu yoktur. İnsan tarafından okunabilir bir bitcoin adresinde oluşturulmadan önce, genel anahtarınızda gerçekleşen algoritmik karmanın bir aşaması daha vardır. Bitcoin’de kullanılan hashing fonksiyonu bir SHA 256 algoritmasıdır.

Bitcoin Güvenilir Mi?

Bitcoin’i yeni benimseyenlerin sahip olduğu birçok endişeden biri, blok zincirinin gerçekte ne kadar güvenli olduğu sorusudur. Birinin Bitcoin’lerini iki katına harcamasını engelleyen nedir? Peki bir bilgisayar korsanının blok zincirindeki bir işlemi değiştirmesini ve kendisine daha fazla para tahsis etmesini engelleyen nedir?

Elbette güvenlik ve güven çok önemli kavramlardır. Tüm katılımcılar ağa %100 güven duymadan merkezi olmayan bir para birimine sahip olamaz. Teorik olarak, ağın %51’i bir taraf tarafından kontrol edilmedikçe, blok zinciri tamamen kurcalamaya karşı korumalıdır. Bu “51 kuralı”, Bitcoin protokolünün merkezidir ve Satoshi’nin orijinal teknik incelemesindeki adreslerdir.

Temelde, blok zincirinin yapısıyla ilgili bir anlaşmazlık olursa, ağ, ağdaki madencilerin çoğunluğu tarafından sunulan zinciri geçersiz kılacaktır.

Bir bilgisayar korsanının önceki bir işlemi değiştirebilmesi ve kendilerine daha fazla Bitcoin atayabilmesi söz konusu olduğunda, bu, blok zincirinin değişmezliği nedeniyle imkansızdır. İçlerinde işlem bulunan tüm bloklar, kendilerinden önceki bloklara bağlanır. Bu bağlantı, özel ve genel anahtar için açıklanan benzer bir karma işlevi aracılığıyla da sağlanır.

Zincirdeki önceki bir bloktaki bir işlemde yapılan küçük bir değişiklik bile, yerleşik olandan tamamen farklı bir blok zinciriyle sonuçlanacaktır. Bu nedenle, madenciler bunun yanlış bir blok zinciri olduğunu hemen fark edecek ve ardından çoğunluğunun hemfikir olduğu bloğa geri dönecektir.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin dijital bir altındır. İnsanlar onu arz açısından sınırlı ve dolayısıyla her zaman talep görecek güvenli bir liman varlığı olarak görüyorlar. Altın gibi, Bitcoin de yaratılabilmesi için çıkarılmalıdır. Bununla birlikte, bu madencilik, kaba kuvvet hesaplama kullanarak karmaşık matematiksel problemleri çözen bilgisayarlar tarafından yapılır. Bir madenci bu sorunu çözdükten sonra Bitcoin ile ödüllendirilir. Yeni Bitcoin’in arzı girdiği yer burasıdır.

Oluşturulabilecek Bitcoin miktarının bir üst sınırı olduğunu da unutmamak gerekir. Bu, 21 milyon BTC’de sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla, Bitcoin doğal olarak deflasyonisttir. Ağ ayrıca, sorunların hesaplama zorluğunu ayarlayarak çıkarılmakta olan Bitcoin miktarını düzenleyebilir. Giderek zorlaştıkça, problemleri çözmek ve dolayısıyla Bitcoin çıkarmak daha pahalı hale gelir.

Bu nedenle bitcoin madenciliği, doğal bir kaynak için madencilikle oldukça karşılaştırılabilir. Örneğin, ilk altın madenciliği yaparken yüzeydedir ve çekilmesi kolaydır. Daha fazla altın çıkarıldıkça, daha derine inmek zorunda kalırlar ve bu da daha fazla paraya mal olur. Sonunda piyasaya arz edilen altın yavaşlamaya başlayacaktır. Dünya gezegeninde çıkarılabilecek yalnızca belirli bir miktar sonlu altın vardır.

Bloğun İçinde Ne Var?

Blokların tam olarak nelerden oluştuğuna dair bir açıklamadan geçmeden blok zincirindeki bloklardan bahsetmiştik. Bitcoin blokları, belirli bir süre boyunca tüm işlem bilgilerini tutar. Ayrıca bir zaman damgası (ne zaman alındığını belirleyen) ve en önemlisi, daha önce bloğun bir karması gibi diğer verileri de tutarlar. Her bloğun 1MB’lık bir blok boyutu sınırı vardır.

Mevcut bloğun daha önce bloğun bir karma değerine sahip olduğu göz önüne alındığında, bu bloğa ayrılmaz bir şekilde bağlıdır. Bu nedenle, karma fonksiyonun yapısını değiştirmeden önce bloklarda hiçbir değişiklik olamaz. Ayrıca bloğun önceki tüm blokların bilgilerini nasıl içerdiğini ve boyut sınırları içinde kaldığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu, Merkle ağaçları adı verilen bir kriptografik disiplin yoluyla yapılır. Bu, bu yazının kapsamı dışındadır, ancak tüm işlemleri etkili bir şekilde bir araya getirebilir ve sınırlar altında verimli bir şekilde saklayabilir.

Bir Bitcoin madencisi bir bloğu temizleyebildiğinde, sorunu çözmek için sadece Bitcoin ile ödeme almakla kalmaz, aynı zamanda tüm işlemler için işlem ücretlerini de alırlar. Bunların halihazırda dolaşımda olan Bitoin olduğunu ve dolayısıyla Bitcoin arzını etkilemeyeceğini unutmamak önemlidir.

Bitcoin Kullanmanın Maliyeti Nedir?

Bitcoin ağında para göndermek istediğinizde, madenciyi bu işlemleri onaylamaya teşvik etmek için belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Ancak, geleneksel bankacılık sistemlerini ve çevrimiçi ödeme işlemeyi kullanmaktan farklı olarak, bu ücret oldukça önemsizdir. Son zamanlarda Bitcoin ağını kullanmanın ek maliyetine rağmen, bu ücretler önemli ölçüde daha düşüktür.

PayPal gibi çevrimiçi bir satıcıyla çevrimiçi para göndermek söz konusu olduğunda, ücretleriniz genellikle işlem tutarının yaklaşık %2-3’ü kadardır. Bitcoin ile para gönderdiğinizde, genellikle 1.000 bayt başına 0.1m BTC ücretlendirilirsiniz. Ortalama Bitcoin işlem boyutu ve işlem sayısı dikkate alınırsa, o zaman tüm hacmin toplam yüzdesinin ücretlerle ödeneceği konusunda bir fikir edinebilirsiniz. Şu anda, ağ kullanımı için Bitcoin ücretleri yaklaşık % 0,760 olup, PayPal’dan çok daha düşüktür.

Bir de tabii ki yurtdışında uluslararası ödemeler sorunu var. Herhangi biri bir SWIFT ödemesi yapmak zorunda kaldıysa, ne kadar süreceğini ve ne kadar tutacağını bileceklerdir. Genellikle, işlemleri kolaylaştırabilecek, dahil olması gereken bir dizi aracı banka vardır. Ödemeler 3-4 iş günü arasında sürebilir. Buna karşılık, Bitcoin ağında ortalama onay süreleri şu anda yaklaşık 25 dakikadır.

Bitcoin Satın Alabileceğiniz En İyi Yerler

Bitcoin, dijital satın alımlar için kullanabileceğiniz veya hisse senedi veya tahvil gibi alım satım yapabileceğiniz bir tür sanal para birimidir. Bitcoin dahil olmak üzere kripto para satın almak ve satmak için bir bitcoin borsası kullanmanız gerekir.

En iyi kripto para birimi borsaları güvenli, uygun maliyetli, kurulumu hızlı, kullanımı kolay ve çeşitli finansman kaynaklarını kabul ediyor. İşte bitcoin satın almak için en iyi yerler için seçimlerimiz:

  1. Coinbase: Bitcoin ve kripto para dünyasında yeniyseniz, Coinbase, bir dizi popüler kripto para birimine destek, güçlü bir güvenlik geçmişi ve makul ücretler nedeniyle başlamak için mükemmel bir yerdir. Coinbase, San Francisco merkezli büyük bir kripto para cüzdanı sağlayıcısı ve borsasıdır. 100’den fazla ülkede 56 milyondan fazla kullanıcıya sahip olması, onu kripto para meraklıları, yatırımcılar ve tüccarlar için popüler bir seçim haline getiriyor.
  2. eToro: eToro, kullanımı kolay bir platform ve gerçek fonları riske atmadan bitcoin satın almayı test etmenize olanak tanıyan uygulama hesapları sayesinde yeni başlayanlar içiniyi bir seçenektir
  3. Paribu: Hızlı ve güvenli bir şekilde Bitcoin (BTC) başta olmak üzere birçok kripto para için alım satım işlemine aracılık eden Paribu, Türkiye’nin en yüksek hacimli borsalarından biridir. 14 Şubat 2017’de kullanıma açılan Paribu, Türk Lirası ile kripto para alış veya satış işlemleri yapılabilen bir kripto para borsasıdır. Kullanıcılar, Paribu üzerinde hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde 7 gün 24 saat kripto para işlemleri yapabiliyor, Türk Lirası çekme ve yatırma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
  4. BtcTurk: Yerli borsalar arasında popüler olan BtcTurk, 2013 yılında Kerem Tibuk tarafından kurulmuş, dünyada dördüncü olarak açılan bir Bitcoin ve altcoin alım-satım platformudur. Sadece bir iki dakikada hızlı ve güvenli bir şekilde üye olunabilinen kripto para borsasının komisyon ücretlerinin de nispeten düşük olduğu biliniyor.
  5. Coinmama: Coinmama’yı birçok ödeme seçeneği ve yüksek limitlerle anında bitcoin alımları sunduğu için seçtik. Mümkün olduğunca çabuk bitcoin sahibi olmak istiyorsanız ve zaten bir bitcoin cüzdanınız varsa, Coinmama en iyi seçiminiz olabilir. Coinmama, hızlı hesap kurulumu ve doğrulama özelliğine sahiptir. Giriş yaptıktan sonra, çeşitli ödeme yöntemlerini kullanarak anında bitcoin satın alabilirsiniz, ancak bu anında satın alma ayrıcalıkları için oldukça yüksek bir fiyat etiketi olabilir.
  6. Bisq: Bisq’in açık kaynaklı bir masaüstü uygulaması aracılığıyla bitcoin satın alırken ve satarken gizliliği ve anonimliğini artıran merkezi olmayan özellikleri onu avantajlı bir seçenek haline getiriyor. Bitcoin tarafından sağlanan anonimliğe ilgi duyanlar için, Bisq aradığınız şeyi sunabilir. Bisq, herhangi bir kayıt veya hesap gerektirmeyen merkezi olmayan bir borsadır. Bu, Bisq’i neredeyse tamamen gizlilikle satın almak ve satmak için kullanabileceğiniz anlamına gelir. Gerekli Bisq masaüstü uygulaması açık kaynaklıdır ve kullanımı ücretsizdir. Bisq, en azından biraz kripto deneyimi olanlar için çok iyi bir deneyim olabilir.

Gelecek Bize Ne Gösterecek?

Merkezi olmayan, kendi kendini yöneten küresel bir para biriminin dünya hakkında düşünme şeklimizi değiştirebilme şekli gerçekten büyüleyicidir. Aşırı ücret talep edecek banka olmayacak. Enflasyon ve niceliksel genişleme ile birinin parasının değerini düşürebilecek hiçbir merkezi hükümet bankası olmayacak.

Bununla birlikte, yıkım söz konusu olduğunda, dünyayı gerçekten değiştirmek için gerçek potansiyele sahip olan temel blok zinciri teknolojisidir. Halihazırda tedarik zincirlerini yönetmek, kalabalık finansmanı yoluyla fon toplamak, güvenliği artırmak için merkezi olmayan bir defter kullanmaya çalışan birkaç şirket var ve liste devam ediyor. Ayrıca, Bitcoin protokolü üzerinde büyük ölçüde iyileştirilmiş ve Monero gibi gizliliğe veya Ethereum gibi akıllı sözleşme teknolojisine odaklanabilecek bir dizi başka kripto para birimi de geliştirilmiştir.