Frax Share (FXS) Nedir?

Frax, ilk fraksiyonel algoritmik stabilcoin sistemidir


Frax, ilk fraksiyonel algoritmik stabilcoin sistemidir.

  • Frax, açık kaynak kodlu, izne tabi olmayan ve tamamen zincir üzerinde çalışan bir sistemdir.
  • Frax Share (FXS) şu anda Ethereum ağı üzerinde faaliyet gösteriyor.
  • Frax protokolünün nihai amacı, BTC gibi sabit arzlı dijital varlıkların yerine yüksek oranda ölçeklenebilir, merkezsiz, algoritmik bir para sağlamaktır.

Dolaşımda kaç adet FRAX ve FXS coin var?

FRAX stablecoin’in arzı dinamiktir ve kesirli algoritmik para politikası nedeniyle fiyatı 1 dolarda sabit tutmak için her zaman değişiyor. Frax Shares (FXS) token’lerinin arzı, protokolde herhangi bir enflasyon programı olmaksızın başlangıçta 100 milyon token ile sınırlandırılmıştır. FXS token, yeni basılan FRAX’ın, yönetişim token’idir. FXS bir yatırım ve yönetişim token’i iken FRAX ağın para birimidir.

Frax’ı benzersiz kılan nedir?

Frax Protokolü, topluluk odaklı ve benzersiz tasarımlı bir stabilcoin. FXS arzının %60’ından fazlası, birkaç yıl boyunca likidite sağlayıcılara ve yield farming yapanlara verilir. Tamamen merkezi olmayan bir protokoldür. Ayrıca 2020 yılının Kasım ayında piyasaya sürülen Frax, fraksiyonel-algoritmik hibrit tasarıma sahip ilk ve tek stabilcoin’dir.

Frax nasıl çalışır?

Daha önce de belirtildiği gibi, her stabilcoin, temel mekanizması açısından diğerinden farklıdır. Şu anda, sabit coinler üç kategoride gruplandırılabilir:

Frax protokolü, bir stabilcoin olan Frax (FRAX) ve yönetim token’i olan Frax Shares’i (FXS) içeren iki token’li bir sistemdir. FRAX her zaman 1 dolara sabitlenir ve teminat oranı, önceden belirlenmiş bir orana bağlı kalmak yerine FRAX’ın fiyatını 1 dolarda tutmak için piyasa taleplerine göre ayarlanır. FRAX 1 doların üzerinde olduğunda, platform teminat oranını %0,25 azaltacaktır. FRAX 1 doların altında olduğunda, teminat oranı bir tık yükseltilecektir.

Frax Protocol’ün kurucuları kimlerdir?

Frax Protokolü, 2019 yılında kesirli-algoritmik bir stabilcoin fikrini ortaya atan Amerikalı yazılım geliştiricisi Sam Kazemian‘ın buluşudur.

Frax mühendislerinden oluşan kurucu ekip Travis Moore ve Jason Huan‘dan oluşmaktadır. Sam Kazemian bu fikri, stabilcoinlerin hızla büyüdüğünü ancak hiçbirinin algoritmik para politikası ve teminatlandırma karışımına sahip olmadığını fark ettiğinde geliştirdi.

Frax Share kurucusu Sam Kazemian. Kaynak: YouTube

Amerikalı yazılım geliştiricisi Sam Kazemian, 2019-2020 yılları arasında Frax Finance’i kurdu. Stabilcoin fikrini ilk olarak 2019 yılında ortaya attı. Bundan önce, Aralık 2014’te Theodor Forselius ile birlikte kâr amacı gütmeyen, wiki tabanlı bir çevrimiçi ansiklopedi olan Everipedia‘yı kurdu. UCLA mezunudur ve nörobilim ve felsefe alanlarında çift anadal yapmıştır.

Diğer kurucu üyeler ise Travis Moore ve Jason Huan. Travis Moore, Frax Finance’in Baş Teknoloji Sorumlusu (CTO) ve Everipedia‘nın kurucu ortağı ve CTO’su olup Kazemian’ın uzun süredir ortağıdır. Ayrıca UCLA’dan moleküler biyoloji, biyokimya ve nörobilim dereceleriyle mezun olmuştur. Bu arada Jason Huan da UCLA‘dan mezun oldu ve bilgisayar bilimleri alanında uzmanlaştı. UCLA’da geçirdiği süre boyunca, blockchain uygulamalarının teknolojik ve ticari yönlerine odaklanan ve öğrenciler tarafından yönetilen bir blockchain topluluğu kurdu.

Frax’ın geleceği var mı?

Fed’in kendi Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ni (CBDC) çıkarmayı planlaması nedeniyle diğer stabilcoinlerin geleceği belirsizliğini koruyor. Kripto topluluğundaki bazıları, bunun stabilcoin’ler, özellikle de Tether gibi fiat destekli stabilcoinler için bir zorluk olduğunu düşünüyor. Ayrıca, stabilcoin’lerin kullanımını etkileyen daha fazla stabilcoin düzenlemesi potansiyel olarak yayınlanacaktır. Örneğin, fiat destekli stabilcoinlerin arkasındaki kuruluşun faaliyetlerine devam edebilmesi için gelecekte bankacılık lisanslarına sahip olması gerekebilir.

Frax Share

Kazemian, Cointelegraph’a verdiği bir röportajda, yeni düzenlemelerin FRAX gibi algoritmik stabilcoinler’den çok fiat coin’leri hedef aldığı yorumunda bulundu. Ayrıca, bu düzenlemelerin geleneksel finans alanında izin verilen birçok deneye kıyasla çok sert olduğu konusunda ısrar etti. Yine de Frax’ın tüm düzenlemelere uyma ve tamamen merkezsiz politikasını teyit etti.

Frax Share kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Frax Share 32,06 ‘den işlem görüyor. Frax Share fiyatı son 24 saat içerisinde -0.96% değişim gösterdi. Frax Share token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 64,281,073 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 646,360,722 dolar seviyesinde.

Frax Share kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Frax Share token $ 0.988501 dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle FRAX token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 42.80 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Frax Share token yılın en düşük seviyesini ise 1.50 dolarla belirledi.

Sonuç

Frax, dünyanın ilk fraksiyonel algoritmik stabilcoin’idir. Fiat destekli stabilcoin’ler şu anda en büyük pazar payına sahip olsa da Frax, varlık teminatlandırma ve kriptografik algoritmaların hibritini popülerleştirmek için ortaya çıkıyor ve stabilcoin’ler için paradigma değişimine öncülük ediyor. Stabilcoinlerin belirsiz bir geleceği olsa da Frax, kripto hayranları için umut verici bir proje olmaya devam ediyor.