BitTorrent Nedir, BTT Nasıl Alınır?

BitTorrent (BTT) Nedir


BitTorrent (BTT) Nedir?

BitTorrent başlangıçta 22 Eylül 2004’te piyasaya sürüldü ve daha sonra Tron’un kurucusu Justin Sun tarafından satın alındı. BitTorrent daha sonra merkezi Singapur’da bulunan BitTorrent Vakfı’na devredildi. BitTorrent tokeni bir TRC-10 tokenidir ve Binance Launchpad’de BTT hisse senedi sembolü adı altında piyasaya sürülmüştür.

BitTorrent, bir P2P (eşten eşe) dosya paylaşım ağıdır. BTT tokeni, BitTorrent Foundation’ın Tron Foundation tarafından satın alınmasından sonra BitTorrent ağının bir parçası oldu. BitTorrent ağında BTT tokenlerinin tanıtılmasına yol açan proje, Project Atlas olarak biliniyordu.

Peki BitTorrent ağı ne kadar başarılı? BitTorrent Foundation, teknik incelemesinde 100 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu duyurdu. Ayrıca, Bitcoin’i geçerek dünyanın en büyük merkezi olmayan protokolü olduğunu iddia etti.

BitTorrent (BTT) Hangi Sorunu Çözüyor?

İnternet, onu denetleyen herhangi bir merkezi otorite olmaksızın merkezi olmayan bir mimari üzerine inşa edilmiştir. Bunun yerine, paralel sistemler birbiriyle tandem olarak çalışmaktadır. Aralık 1995’te internet kullanıcı sayısı 16 milyondu. 20 katın üzerinde büyüyen internet kullanıcı sayısı 2020’de 360 ​​milyona yükseldi. Şu anda dünya çapında 4,7 milyarın üzerinde kullanıcı var. Geçen yıldan bu yana her gün toplam 900.000 yeni kullanıcı interneti günlük olarak kullanmaya başlıyor.

Kullanıcı sayısındaki bu kadar büyük bir artış, internet kilitlenmesi olarak bilinen bir duruma yol açabilir, bu teoride küresel olarak milyarlarca dolarlık gelir kaybına neden olabilir. BitTorrent, internetin merkezi olmayan mimarisinden yararlanarak dosyaları paylaşmanın verimli bir yolunu sunar. Büyük dosyaları paylaşmak isteyen yayıncılar için en uygun maliyetli seçeneklerden biridir. Topluluk ayrıca, içerik yayıncıları büyük dosyaları maliyetin çok altında yükleyebildiklerinden BitTorrent ağından da faydalanabilir. İçerik yüklemek ve paylaşmak daha ucuz hale geldikçe, içerik fiyatlarının düşmesine neden olur. Bu nedenle, topluluk içerik için daha az ödeme yaparak içeriklerden faydalanabilir.

BitTorrent (BTT) Nasıl Çalışır?

BitTorrent’in nasıl çalıştığını tartışmadan önce, BitTorrent sisteminde yer alan bazı teknik terimleri ve süreçleri anlayalım. BitTorrent ağında yabancılarla dosya paylaşımı “seed” olarak bilinirken, kullanıcının paylaştığı dosya Torrent dosyası olarak bilinir.

Belirli bir dosyanın parçalarını barındıran tüm bilgisayarlar birlikte “swarm” olarak adlandırılır. Yükleme işlemine katılmadan indirdikten sonra sistemden ayrılan herkes, BitTorrent ağında bencil bir etkinlik olarak kabul edilen ve “leech” olarak bilinen bir etkinliğin parçası olur.

Kullanıcıların seed için ödüllendirilmesi, 2019’da BitTorrent Speed’in duyurulmasıyla başladı. Dosyalarını paylaşan yani seed eden kullanıcılar BTT tokenleri ile ödüllendirilmeye başlandı.

Son 1 yıldaki BTT işlem sayısındaki artışı görebilirsiniz.

Kullanıcılar, dosyalarını BitTorrent ağında seed’lemek ve depolamak için ödüller aldıkça bu ek kullanıcıların BitTorrent ağında dosya seed’lemesine ve depolamasıyla bir ağ etkisi yarattı. Böylece BitTorrent topluluğu büyük dosyaları hızlı bir şekilde indirebilir hale geldi. Kullanıcıların BitTorrent’ten aldığı BTT tokeninin bir piyasa değeri vardır ve seed etkinliği için için fiat para birimi almak isteyen herhangi bir kullanıcı, Binance gibi bir kripto borsasında BTT tokenlerini takas edebilir.

Örneğin, video içeriği üreten bir yaratıcı ajans, videoları dağıtmak için BitTorrent kullanmak isterse, video dosyalarını torrent dosyası olarak bilgisayarlarına yükler. Dosya başlangıçta yaratıcı ajansın bilgisayarında depolandığından, bilgisayar ve bölünmemiş dosya seed olarak bilinecektir.

Artık dosyanın dağıtımı küçük parçalar halinde gerçekleşecek. Dosyayı indirmek isteyenler bunu BitTorrent istemcisi aracılığıyla yapabilir. Dosyayı indirmek için, kullanıcılar BitTorrent istemcisi aracılığıyla talepte bulunur. Dosyayı talep ettikten sonra, kullanıcılar dosyaları video dosyasının ilk parçasından başlayarak parçalar halinde alırlar. Belirli bir süre boyunca, kullanıcılar diğer bilgisayarlarda depolanan kalan dosyaları alacaktır. Dosyanın popülerliğine bağlı olarak indirme işlemi dakikalar veya saatler içinde başarıyla tamamlanabilir.

Dosyaları Paylaşarak Ne Kadar Kazanabilirsiniz?

Bu paylaştığınız dosyayı kaç kişinin indirdiğine ve kaçının BitTorrent Speed ​​​​kullandığına (ve cüzdanlarında token olup olmadığına) bağlıdır. Ağustos 2021 itibariyle çok az kullanıcı var (ve neredeyse tamamı İngilizce konuşulan ülkelerde bulunuyor), dolayısıyla çok para kazanmanın bir yolu yok. Tabii ki, zamanla getiri artacak, ancak o zaman bile nispeten az kazanç olacak – ayda sadece 1-10 ABD Doları arasında değişiyor. Madencilikten sadece veri merkezleri ve kripto para çiftlikleri artık çok kazanabiliyorsa, BitTorrent Speed ​​ile sadece büyük veri paylaşımı yapanların para kazanması muhtemeldir.

Örneğin, dosyaları torrent yoluyla dağıtmak için ücretsiz kapasiteyi kullanan çevrimiçi depolama veya barındırma şirketleri. Bununla birlikte, sıradan kullanıcılar ayda yalnızca 10 ABD doları kazansa bile, bu yalnızca bir cüzdan kaydetmeyi gerektiren pasif kazanç olduğundan, işlev etkinleştirilmelidir. Ayrıca BitTorrent Speed’i kullanarak dosya indirme hızını (BTT karşılığında) artırabilirsiniz ki bu da avantajlardan biridir.

BitTorrent (BTT) Tokenleri

BitTorrent tokeninin toplam arzı 990 milyardır. BTT arzının %20’si TRON Vakfı için, %19’u BitTorrent Vakfı ve ekibi için ayrıldı. BTT arzının %19,9’u BitTorrent ekosistemine gitti.

BitTorrent tokenlerinin %10,1’i Tron tarafından yürütülen airdrop programı ve %10’u BitTorrent airdrop programı aracılığıyla dağıtıldı. Halka açık satış ile %17’lik bir kısım satıldı ve BitTorrent belirteçlerinin %4’ü bir ortaklık tokeni olmaya devam ediyor.

BitTorrent (BTT) Nasıl Satın Alınır?

BTT tokenleri popüler borsalardan olan Binance üzerinden alınabilir. Fiat para birimleriyle işlem çiftleri bulunmadığı için öncelikle farklı kripto paraları almanız gerekebilir. Diğer yandan Gate.io, 2013 yılında kuruldu ve BTT satın almak için saygın borsalardan biri.

BTT listeleyen borsalar.

BitTorrent (BTT) Nasıl Saklanır?

BitTorrent’e (BTT) büyük bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız veya bu kriptoyu uzun süre tutmayı planlıyorsanız, bir donanım cüzdanı en iyi seçenektir. Donanım cüzdanları, kriptonuzu “soğuk depoda” çevrimdışı olarak saklamanızı sağlar. Bu strateji, çevrimiçi tehditlerin varlıklarınıza erişmesini imkansız hale getirir. Ledger Nano BitTorrent’i (BTT) desteklemektedir.

BitTorrent BTT’nin Geleceği 2021

BTT ağını eklemek, BitTorrent ağı için iyi sonuç veren stratejik bir karardı. Daha fazla kullanıcının BitTorrent ağına katılmasına ve seed sürecine katılmasına yol açtı. Geniş bir kullanıcı tabanı ve büyük dosyaları paylaşmanın düşük maliyeti, önde gelen içerik oluşturucuları er ya da geç çekecektir. Büyük içerik yaratıcıları BitTorrent ağına sürüler halinde katılmaya başladığında, ağ daha da güçlenecek. Büyük dosyaları içerik tüketicileriyle paylaşmak için tercih edilen seçenek haline gelecek.

Diğer yandan ağın güçlenmesi BTT’yi de olumlu etkileyebilir. Şimdilik bu alanda büyük bir ilgi olmaması kullanıcı sayısının az olmasına bağlanabilir. Eğer BitTorrent ağı rekabet ettiği ağların önüne geçebilir ve gelişimini ilerletirse parlak bir geleceğe sahip olabilir.