Firo (FIRO) Nedir?

2020 yılının Ekim ayında Zcoin projesi yeniden markalanarak Firo olarak adlandırıldı


2020 yılının Ekim ayında Zcoin projesi yeniden markalanarak Firo olarak adlandırıldı.

  • 2016 yılında piyasaya sürülen Zcoin, bir diğer gizlilik odaklı kripto para Zcash ile olan isim benzerliği nedeniyle böyle bir değişikliğe gitti. Firo (FIRO) ekibi, her iki projenin de gizlilik odaklı olmasına rağmen farklı teknolojileri kullandığını ifade etti.
  • Zcoin’in “Firo” olarak yeniden markalanmasının arkasında birkaç neden yatıyor. Geliştiriciler “Firo” ismiyle sıfır bilgi kanıtıyla yakılan coin’lere atıfta bulunuyor. Zira “Fire” İngilizce’de “ateş” anlamına geliyor ve “Firo” da “Fire” kelimesini çağrıştırıyor.

Bu değişikliğin ardında yatan ikinci neden ise Zcoin’e kıyasla Firo kelimesinin telafuzunun daha kolay olması. Dolayısıyla değişikliğin ardında kullanım kolaylığı ve kitlesel benimsenmenin arttırılması nedenlerinin olduğu söylenebilir.

Firo (FIRO) Nedir?

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo (FIRO), gizlilik odaklı bir kripto para birimi. Kullanıcıların coin’lerini yakmalarına ve daha sonra herhangi bir işlem geçmişi olmayan yepyeni coin’ler oluşturmalarına olanak tanıyan Lelantus gizlilik protokolüyle geliştirilmiştir.

Zcoin başlangıçta Zerocoin protokolünü kullanıyordu. Ancak bu protokolde bazı kriptografik kusurların keşfedilmesinin ardından ilk olarak Sigma sonrasında ise Lelantus protokolü kullanılmaya başlandı.

Firo (FIRO) Projesinin Kurucuları

Firo’nun Poramin Insom tarafından kurulan bir kripto para projesi. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Bilgi Güvenliği alanında yüksek lisans derecesi bulunan Poramin Insom, eğitimi sırasında Zerocoin protokolünün önerilen pratik uygulaması üzerine bir makale yazdı. Poramin Insom, Firo’nun yanı sıra, Satang Corporation’ın kurucu ortağı ve geçmişte Tayland Kraliyet Silahlı Kuvvetleri’nde siber savaş bölümünde ikinci teğmen olarak görev yaptı.

Poramin Insom. Kaynak: LinkedIn

Firo projesinin kurucularından biri de Reuben Yap. Projeye 2016 yılındaki lansmanının ardından katılan Reuben Yap, şu anda projeye genel strateji, geliştirme ve araştırma konularında liderlik ediyor. Reuben, sansürle mücadele etmek için Güneydoğu Asya’nın en eski VPN hizmetlerinden birini kurdu ve CoinDesk, BBC, Forbes, Nasdaq, Reuters ve Cheddar News’te düşüncelerine yer verildi. İnternet dünyasında ve finans sektöründe gizliliğin önde gelen savunucularından biri olan Reuben Yap, Firo projesinin kurucu ortakları arasında yer alıyor.

Firo’nun Özellikleri

Firo’nun kullandığı Lelantus gizlilik protokolü, özel bir sıfır bilgi kanıtına dayanmaktadır. Firo ayrıca 2018 yılında üçüncü tarafların IP adreslerinin işlemlerle ilişkilendirmesini engelleyen bir yöntem olan Dandelion++’ı kullanan ilk proje oldu.

Daha önce Zcoin olarak bilinen Firo, 2018 yılında Tayland Demokrat Partisi tarafından genel başkan seçiminde kullanıldı. Ülke çapında 127.000’i aşkın katılımla gerçekleşen bu seçim aynı zamanda blockchain’de gerçekleştirilen ilk büyük ölçekli seçim olarak kayıtlara geçti.

Firo (FIRO) Coin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Firo (FIRO), Ağustos 2021 itibarıyla 12.211.042 coin dolaşım arzına ve maksimum 21.400.000 FIRO arzına sahiptir. Bitcoin ile benzer bir dağıtım programı izlemektedir.

Firo Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Firo coin 53,41 ‘den işlem görüyor. Firo fiyatı son 24 saat içerisinde 2.00% değişim gösterdi. Firo token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 4,200,157 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 22,219,476 dolar seviyesinde.

Firo Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 GMX token $ 1.64dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Şubat ayı itibariyle FIRO coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 140 dolarla kaydetti. Bununla birlikte FIRO token yılın en düşük seviyesini ise 0.279591 dolarla belirledi.

Firo Coin Grafiği

Anlık olarak güncellenen Firo coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte FIRO coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.

Firo Ağı Güvenli mi?

Firo, PoW-Chainlock hibrit konsensüs algoritmasını kullanıyor. Bu gizlilik odaklı mutabakat algoritması %51’lik madencilik saldırısı riskini de azaltıyor çünkü %51 saldırısının gerçekleştirilebilmesi için ana node ağının yarısından fazlasının Chainlock’ları devre dışı bırakmak için tehlikeye atılması gerekiyor.

Firo’nun madencilik algoritması, ASIC’lere karşı dirençli. Bu hamlenin arkasında da FIRO arzının adil bir şekilde dağıtımını teşvik etme fikri yatıyor. Bu nedenle birçok kişi GPU madenciliği için FIRO’yu tercih ediyor.

Firo Hangi Borsalarda İşlem Görüyor?

Firo (FIRO) aşağıdaki borsalar üzerinden alınıp satılabilir:

  • Binance
  • Huobi Global
  • Gate.io
  • DigiFinex
  • HitBTC
  • Bitcoin.com