Bir internet sitesinde mizah amaçlı üretilen ve kripto para giriş yapan Dogecoin, kısa bir süre zarfı içerisinde sektörde en fazla işlem ve talep edilen kripto paralardan biri haline gelmiştir. DOGE aracılığıyla kripto para dünyasına uzak insanlar Bitcoin ve Altcoin’lere yoğun bir ilgi göstermeye başlamıştır. Bu yazımızda sizlere Dogecoin hakkında merak edilenleri cevaplamaya çalışacağız.
Dogecoin İle İlgili Temel Bilgiler
- Dogecoin, popüler bir 2013 memesine dayanan bir şaka/mizahi olarak başladı.
- Dogecoin başka bir altcoin olan Litecoin’e dayalıdır ve çalışma kanıtının arkasında aynı teknolojiye sahiptir.
2018’den beri aktif olarak geliştirilmemesine rağmen, madenciler arasında hala popüler bir kripto para birimidir. - Yazım itibariyle Dogecoin’in $407.767.656 piyasa değeri onu en iyi 45 kripto varlığı arasına getiriyor.
Dogecoin İsmi Nereden Geliyor?
Doge kelimesi aslında köpek anlamına geliyor, köpek kelimesinin bilinçli olarak yanlış yazılmasından doğmuş bir kelime. Bazı rivayetlere göre Doge kelimesi 2000’li yılların ortalarında internette yayınlanan Homestar Runner isimli internet platformunda yayınlanan çizgi film türünde bir kukla gösterisinde ortaya çıkıyor. Bu kelimenin coin piyasasına adapte edilmesi ise kelimenin caps olarak popülerlik kazanmasıyla birlikte gerçekleşiyor.
2013 yılına gelindiğinde ise sosyal medya platformlarında bu kelimenin popüler hale gelmesi aralık ayında Dogecoin’in ortaya çıkmasına sebep oluyor. Buna ek olarak logosunda yer alan Shiba İnu türü köpeğin birçok sosyal medya platformu ve ünlü web sitelerinde yayınlanan capslere konu olduğunu görüyoruz.
Kripto Para Birimi Dogecoin’i Anlamak
Dogecoin, eşler arası, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Bir Altcoin olarak kabul edilir. Görünüşe göre bir şaka olarak yaratılmış olsa da, blok zinciri değerini korumaktadır.
Dogecoin Aralık 2013’te piyasaya sürüldü. Temel teknolojisi Litecoin’den geliyor. Piyasa değeri 500 milyon doların altında ve CoinMarketCap tarafından verilen piyasa değeri sıralaması 44.
Dogecoin bir şaka olarak başladı. Ancak oluşturulduktan sonra bir büyük bir popülerlik kazandı ve 2017’nin sonlarına doğru birçok kripto paranın değerini önemli ölçüde artıran kripto para birimi balonuna katıldı. 2018’deki balon patlamasından sonra, maalesef Dogecoin değerinin çoğunu kaybetti. Ancak hala onu takas eden ve Twitter’da bahşiş vermek için kullandığı iddia edilen bir destekçi kitlesine sahip bulunmaktadır.
Yaratıcıları için bile daha şaşırtıcı olan, Dogecoin’in coşkulu bir hayran kitlesinin ve canlı bir çevrimiçi topluluğun tadını çıkarmaya hâla devam ediyor olması. Belirttiğimiz gibi bu güne kadar, kripto para birimi DOGE, ağırlıklı olarak çevrimiçi içerik oluşturuculara bahşiş vermek veya kitle fonlaması çabaları için hala takas ediliyor. Bunun bir nedeni, Dogecoin’in diğer birçok kripto para birimi gibi işlemesi olabilir. Çünkü Dogecoin, kullanıcılara geleneksel finansal bekçiler olmadan internet üzerinden değer alışverişi yapma olanağı sunuyor.
Kripto Para Birimi Dogecoin Nasıl Çalışır?
Dogecoin kodu başlangıçta, kendisi bir Litecoin’in (LTC) çatalı olan Luckycoin adı verilen ve daha önce feshedilmiş bir kripto para biriminden kopyalandı. Bu daha önceki tasarımdan Dogecoin, yazılımını çalıştıran bilgisayar ağının işlem geçmişi üzerinde nasıl fikir birliğine varmasını sağlamak için Scrypt tabanlı bir fikir birliği algoritması ödünç aldı.
Bitcoin’de olduğu gibi, Dogecoin yazılımını çalıştıran herkes, yeni basılan kripto para birimi ile ödüllendirilme fırsatı karşılığında bilgisayar gücünü bu hizmeti, genellikle “madencilik” olarak adlandırılan bir işlem olarak sunmaya adayabilir.
Dogecoin’in en dikkate değer deneyi ise para politikasıydı. Örneğin, yazılım tarafından ne kadar Dogecoin basılabileceğine dair artık bir sınır yoktur.
Başlangıçta Dogecoin toplam arzı 100 milyar DOGE ile sınırlandırılmıştı. Ancak geliştiriciler para arzını enflasyonist hale getirmek amacıyla lansmandan birkaç ay sonra bunu ortadan kaldırdılar.
Zamanla, bu arz bolluğu madencileri Dogecoin blok zincirini güvence altına almaktan caydırdı. Ardından 2014’te madencilik süreci Litecoin’inkilerle entegre edildi. Bu, Litecoin madenciliği yapan herkesin ek bir iş yapmadan Dogecoin madenciliği yapabileceği anlamına geliyordu.
Şubat 2018 itibarıyla 113 milyardan fazla DOGE çıkarıldı ve her yıl yazılım tarafından 5 milyar DOGE piyasaya sürülmeye devam ediyor.
Dogecoin’in Tarihi
Başlangıç…
Adobe Inc.’in Avustralya Sidney ofisinde ürün yöneticisi olan Jackson Palmer Kasım 2013’ün sonlarında bir tweet attı: “Eminim ki bir sonraki yapılacak en büyük şey; Dogecoin’e yatırım yapmak.” (Tweet o zamandan kısa bir süre sonra silindi.)
Palmer attığı bu tweetten sonra, kripto para biriminin “şüpheci-analitik” gözlemcisi olarak tanımlandı. Tweet’i muhtemelen biraz alaycı ve eleştirel bulundu. Ancak sosyal medyadan olumlu geri dönüşler aldıktan sonra dogecoin.com alan adını satın aldı.
Bu arada Portland, Oregon’da, IBM’de dijital bir para birimi oluşturmak isteyen ancak çabalarını teşvik etmekte güçlük çeken bir yazılım geliştiricisi olan Billy Markus, Dogecoin buzz’ını keşfetti. Ancak gerçek Dogecoin’in arkasındaki yazılımı geliştirmek için izin almak amaçlı olarak Palmer’a ulaşması gerekiyordu.
Dogecoin’in kendisi Litecoin’den türetilen ve başlangıçta blok madenciliği için rastgele bir ödül kullanan Luckycoin’deki kodunu temel alır. Ancak bu Mart 2014’te statik bir ödül olarak değiştirilmiştir. Dogecoin Litecoin’in scrypt teknolojisini kullanır ve bir proof-of-work konsensüsüne dayalı bir kripto paradır.
Palmer ve Markus, Dogecoin’i 6 Aralık 2013‘te piyasaya sürdü. İki hafta sonra 19 Aralık’ta Dogecoin’in değeri, belki de Çin’in bankalarının kripto para birimine yatırım yapmasını yasaklaması nedeniyle %300 arttı.
Kripto Para Birimi Dogecoin’in Yükselişi
Dogecoin yaratıcıları geliştirdikleri kripto parayı, logosu olarak Shibu Inus (Japon köpeği) ile Bitcoin’in “eğlenceli” bir versiyonu olarak pazarladı. Dogecoin’in gündelik sunumu, gelişen kripto topluluğunun havasına uyuyordu. Scrypt teknolojisi ve sınırsız kaynağı, Bitcoin’in daha hızlı, daha uyarlanabilir ve tüketici dostu bir versiyonu için bir argümandı. (Dogecoin “enflasyonist bir kripto para” iken, Bitcoin gibi kripto para birimleri deflasyonisttir çünkü oluşturulacak coin sayısında bir tavan vardır. Her dört yılda bir madencilik ödülleri yoluyla dolaşıma giren Bitcoin miktarı yarıya iner. Tüm madeni paralar serbest bırakılıncaya kadar enflasyon oranı onunla birlikte yarıya iner.)
Ocak 2014’te Dogecoin topluluğu, Jamaikalı kızak takımının Soçi Kış Olimpiyat oyunlarına yaptığı geziyi finanse etmek için yaklaşık 30.000 ABD Doları değerinde 27 milyon Dogecoin bağışladı. O yılın Mart ayında, Dogecoin topluluğu Kenya’da bir kuyu inşa etmek için 11.000 $ değerinde Dogecoin ve NASCAR sürücüsü Josh Wise’a sponsor olmak için 55.000 $ Dogecoin bağışladı.
Dogecoin ilk doğum gününde 20 milyon dolarlık bir piyasa değerine ve sadık bir hayran kitlesine sahipti.
Dogecoin İle İlgili Tartışmalar
Dogecoin’in serbestçe dolaşan eğlencesi, 2015 yılında kripto topluluğu genel olarak daha ciddileşmeye başladıkça neşesinin bir kısmını kaybetti.
Dogecoin topluluğunda her şeyin yolunda gitmediğinin ilk işareti, kripto para ve onun ürettiği paranın etrafında “toksik bir topluluk” oluştuğunu söyleyen Jackson Palmer’ın ayrılmasıydı.
Bu zehirli topluluğun bir üyesi, Moolah adında bir Dogecoin borsası oluşturan bir İngiliz vatandaşı olan Alex Green idi. Alex Gren (takma adı) toplulukta, NASCAR bağış toplama etkinliğine yanlışlıkla 1.500 dolar yerine 15.000 dolar verdiği bildirilen cömert bir bahşişçi olarak biliniyordu.
Green’in borsası, topluluğun üyelerini kendi borsasının oluşumunu finanse etmek için büyük meblağlar bağışlamaya ikna etti. Ancak daha sonra bağışları 1,5 milyon dolardan fazla Bitcoin satın almak için kullandığı ortaya çıktı ve bu da ona lüks bir yaşam tarzı kazandırdı. Ayrıca Green, 2016 yılında birden fazla tecavüz suçundan mahkum edildi ve 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Dogecoin, 2017-2018 Kripto Balonu Sırasında ve Sonrasında Neler Yaşadı?
Dogecoin’in değeri, 2017’nin sonunda zirveye çıkan balon sırasında kripto paranın geri kalanıyla birlikte fırladı ve kripto paranın geri kalanıyla 2018’de düştü. .
2019 yazında Dogecoin, kripto piyasasının geri kalanıyla birlikte başka bir değer artışı gördü. Dogecoin meraklıları, kripto borsası Binance kripto parayı listelediğinde mutlu oldu. Birçok kişi Tesla CEO’su Elon Musk’ın kriptolu bir tweet ile parayı onayladığını düşünüyordu.
2020’lerde Dogecoin
Altyapısı, hala gönüllü olan madeni para geliştiricileri için merkezi bir endişe kaynağı olmamıştır. Github’da listelenen son güncelleme iki yıldan daha eski. Bununla birlikte, hala faaliyet göstermeye ve ticaret yapmaya devam etmesinin bir nedeni, aktif madenciler topluluğudur. CryptoIQ’dan Zachary Maschiach’ın dediği gibi:
Çok sayıda Scrypt madencisi, diğer Scrypt PoW kripto para birimlerine göre hala Dogecoin’i (DOGE) tercih ediyor. Aslında, Dogecoin (DOGE) hash oranı kabaca 150 TH / s’dir. Bu, 170 TH / sn’lik Litecoin (LTC) hash oranının hemen altında bulunuyor. Çünkü Dogecoin (DOGE) Litecoin (LTC) ile birleştirilebilir, yani madenciler aynı işi kullanarak her iki kriptoyu aynı anda çıkarabilirler. Esasen, Litecoin (LTC) madenciliği yapan hemen hemen herkes Dogecoin (DOGE) madenciliği yapmayı tercih ediyor, çünkü birleştirme madenciliği Dogecoin (DOGE) karı artırıyor.