Afrika ülkesi Sierra Leone, blockchain teknolojisinden faydalanarak seçmenlere elektronik oy verme imkânı tanıdı. Ülkede gerçekleştirilecek olan başkanlık seçimlerinde vatandaşlar, sandık yerine elektronik ortamda verdi. Oldukça inovatif ve yenilikçi bir gelişme olarak değerlendirilen bu hareket çeşitli politikacılar tarafından “güvenilir olmadığı” gerekçesiyle eleştiri konusu oldu.
Geçtiğimiz hafta düzenlenen başkanlık seçimlerinde elektronik ortamda verilen oylar blockchain teknolojisiyle doğrulandı. Ancak bu yeni teknoloji ülke geneline yayılmadı, yalnızca nüfusun kalabalık olduğu büyük şehirlerde uygulandı.
İşte seçim sandığından çıkan sonuçlar!
Oy verme süreci ise İsviçre menşeli bir blockchain girişimi olan Agora tarafından yönetildi. Agora’nın blockchain ağına entegre olan toplam 400 bin sandığa atılan oylar birebir doğrulandı. Elektronik oy verme işleminin gerçekleştirildiği bölgedeki seçim sonucu ise gün sonunda Agora tarafından açıkladı. APC partisinin lideri Samura Kamara atılan oyların yüzde 54.7’sini alarak sandıktan birinci çıktı. SLPP partisinin adayı Julius Bio ise yüzde 32.5’lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.
Birçok ülkede bu teknoloji kullanılıyor
Gelecekte bu teknolojinin daha da yaygınlaşmasını umduklarını belirten Agora CEO‘su Leonardo Gammar, Sierra Leone’de gerçekleştirilen blockchain teknolojili oy verme sürecinin ilk olmadığını dile getirdi.
Buna göre daha önce de Rusya‘nın başkenti Moskova‘da “Aktif Vatandaş” programı kapsamında elektronik oy verme imkânı vatandaşlara tanınmıştı. Ancak bu seçimlerde yalnızca şehirleri ilgilendiren genel sorunlar üzerine fikirler seçiliyordu, başkan adayları değil. Keza Brezilya da bu teknolojiyle vatandaşların imza kampanyalarına katılabilmelerini sağlayan bir diğer ülke.