Telegram CEO’su: “Küresel Direnişimiz Daha Yeni Başlıyor”

Telegram CEO’su, Rusya’nın yasağı kaldırmasıyla ilgili konuştu

telegram-bitcoin

Telegram CEO’su, Rusya’nın yasağı kaldırmasıyla ilgili konuştu: “Sıra Çin ve İran’da”

Şirketin CEO’su, Rusya’nın iki yıldır yürürlükte olan Telegram yasağını kaldırma kararının, Telegram gibi gizlilik odaklı uygulamaları korumak için daha geniş çaplı bir hareketin başlangıcı olacağına işaret etti.

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Rus yetkililere geçen hafta ülkede mesajlaşma uygulamasına yönelik yasağı resmen feshetmesine yanıt olarak bir açıklama yaptı.

Telegram’ın Rusya’da İlerlemesi Diğer Ülkelere Destek Olacak

Durov, 21 Haziran tarihli Telegram gönderisinde şirketin bununla yetinmeyeceğini, Çin ve İran gibi diğer ülkelerde de Telegram’ı desteklemek için daha fazla çaba göstermeyi planladığını açıkladı. Durov’a göre Telegram ekibi, uygulamayı yasaklayan bazı ülkelerde sansür karşıtı araçlar üzerine çalışmaya şimdiden başladı:

“Sansür karşıtı kaynaklarımızı, Telegram’ın hükümetler tarafından yasaklı olduğu Çin ve İran gibi diğer yerlere aktarmaya karar verdik. Proxy sunucularının yöneticilerinden, Rus kullanıcılarının çabalarını bu ülkelere de odaklamalarını istiyoruz.”

“Yasak işe yaramadı”

Rusya’nın telekom düzenleyicisi Roskomnadzor, Nisan 2018’de ülkede Telegram’ı engellemeye başladı. Ancak, Rusya’daki kullanıcıların Telegram ekibinin, proxy sunucularını döndürerek ve diğer sansürle mücadele araçlarını kullanarak yasağa aktif olarak direnmesi nedeniyle uygulama erişilebilir oldu.

Telegram CEO’su, “Kısaca söylemek gerekirse, yasak işe yaramadı.” diye belirti ve Telegram’ın Rusya’daki kullanıcı tabanının 2018’ den beri aslında iki katına çıktığını vurguladı.

Telegram’ın uygulamayı Rusya’da olduğu gibi tutma çabaları, “Dijital Direniş” adı verilen merkezi olmayan bir hareketin kurulmasına işaret etti. Dijital Direniş sayesinde Mayıs 2018’ den sonra Telegram Rusya’da büyük ölçüde erişilebilir kaldı, Durov şunları ekledi: “Dijital Direniş hareketi bitmedi. Daha yeni başlıyor ve küreselleşiyor.”

Durov’un Çin ve İran gibi ülkelerdeki dijital direniş planları Rusya’dakilerden daha zor olabilir. Dünyanın en sansürlenmiş ülkelerinden biri olan Çin, Telegram’ı ülkenin “büyük güvenlik duvarı” politikasının bir parçası olarak 2015 yılında topraklarında yasakladı. Telegram uygulamasının Çin’de VPN araçlarıyla hâlâ erişilebilir olduğu bildiriliyor.