Dollar Cost Averaging (DCA) Nedir?

Dolar maliyeti ortalaması (DCA), bir finansal varlık veya enstrümanın büyük bir bloğuna yatırım yaparken veya satın alırken volatilitenin etkisini en aza indirmeyi amaçlayan bir yatırım stratejisidir

dolar ortalama

Dolar maliyeti ortalaması (DCA), bir finansal varlık veya enstrümanın büyük bir bloğuna yatırım yaparken veya satın alırken volatilitenin etkisini en aza indirmeyi amaçlayan bir yatırım stratejisidir.

Dolar Maliyet Ortalaması Nedir?

Dolar-maliyet ortalaması, volatilitenin yatırımlar üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlayan bir strateji. Düzenli aralıklarla varlığa eşit miktarda yatırım yapmayı içerir.

Öncül, bu şekilde bir piyasaya girerek, yatırımın götürü bir meblağ (yani tek bir ödeme) gibi oynaklığa maruz kalmayabileceğidir. Nasıl yani? Düzenli aralıklarla alım yapmak ortalama fiyatı yumuşatabilir. Uzun vadede, böyle bir strateji kötü bir girişin yatırımınız üzerindeki olumsuz etkisini azaltır. DCA’nın nasıl çalıştığını ve neden kullanmayı düşünebileceğinizi görelim.

Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nasıl Çalışır?

Dolar maliyeti ortalaması, piyasa veya yatırım yapılan varlık yükselse de düşse de düzenli aralıklarla eşit dolar miktarlarda (ayda 25 dolar gibi) yatırım yapılmasını öngören bir strateji. Bu stratejinin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek ister misiniz?

İşte sizin için dolar maliyet ortalamasının nasıl çalıştığını gösteren varsayımsal bir örnek:

Diyelim ki 10.000 dolarla Bitcoin’e yatırım yapmak istiyoruz. Olası fiyat dalgalanmalarından en az derecede zarar görmek için dolar maliyet ortalamasını kullanmaya karar verdik.

10.000 doları 100 dolarlık 100 parçaya bölebiliriz. Her gün, fiyat ne olursa olsun 100 dolar değerinde Bitcoin satın alacağız. Böylelikle yatırımımızı yaklaşık üç aylık bir süreye yaymış olacağız.

Şimdi, dolar-maliyet ortalamasının esnekliğini farklı bir oyun planıyla gösterelim. Diyelim ki Bitcoin ayı piyasasına yeni girdi ve en az iki yıl daha uzun süreli bir boğa trendi beklemiyoruz. Ancak, eninde sonunda bir boğa trendi bekliyoruz ve önceden hazırlanmak istiyoruz.

Aynı stratejiyi mi kullanmalıyız? Muhtemelen hayır. Bu yatırım portföyünün çok daha geniş bir zaman ufku var. Bu 10.000 doların birkaç yıl daha bu strateji için tahsis edileceğine hazırlıklı olmamız gerekir. Peki, ne yapmalıyız?

Yatırımı yine 100’er dolarlık 100 parçaya bölebiliriz. Ancak bu kez her hafta 100 dolar değerinde Bitcoin satın alacağız. Bir yılda aşağı yukarı 52 hafta vardır, bu nedenle tüm strateji iki yıldan biraz daha az bir süre boyunca yürütülecektir.

Bu şekilde, düşüş trendi devam ederken uzun vadeli bir pozisyon oluşturacağız. Yükseliş trendi başladığında treni kaçırmayacağız ve düşüş trendinde alım yapmanın bazı risklerini de azaltmış olacağız.

Ancak bu stratejinin riskli olabileceğini unutmayın, sonuçta bir düşüş trendinde alım yapıyor olacağız. Bazı yatırımcılar için düşüş trendinin sonu onaylanana kadar beklemek ve o zaman girmeye başlamak daha iyi olabilir. Eğer beklerlerse, ortalama maliyet (veya hisse fiyatı) muhtemelen daha yüksek olacaktır, ancak karşılığında aşağı yönlü riskin büyük bir kısmı azaltılmış olacaktır.

Dolar Maliyet Ortalaması Hesaplama Araçları

dcabtc.com adresinde Bitcoin için düzgün bir dolar-maliyet ortalaması hesaplayıcısı bulabilirsiniz. Miktarı, zaman ufkunu, aralıkları belirleyebilir ve farklı stratejilerin zaman içinde nasıl performans göstereceğine dair bir fikir edinebilirsiniz. Uzun vadede sürekli bir yükseliş trendi içinde olan Bitcoin söz konusu olduğunda, stratejinin tutarlı bir şekilde oldukça iyi çalıştığını göreceksiniz.

Son beş yıl boyunca her hafta sadece 10 dolar değerinde Bitcoin satın almanız durumunda yatırımınızın performansını görebilirsiniz. Haftada 10 dolar o kadar da fazla görünmüyor, değil mi? Nisan 2020 itibariyle, toplamda yaklaşık 2600 dolar yatırım yapmış olursunuz ve bitcoin yaklaşık 20.000 dolar değerinde olurdu.