Başkent Tahran’da Bitcoin Mesaisi: İranlı Yetkililerden Eş Zamanlı “Bitcoin” Açıklamaları

Ülkenin resmi medya organı Tesnim’e açıklamalarda bulunan İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Nasır Hakimi, Kara Parayla Mücadele Yüksek Konseyi’nin aldığı kararla Bitcoin’le yapılan işlemlerin İran’da yasaklandığını belirtti


Ülkenin resmi medya organı Tesnim’e açıklamalarda bulunan İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Nasır Hakimi, Kara Parayla Mücadele Yüksek Konseyi’nin aldığı kararla Bitcoin’le yapılan işlemlerin İran’da yasaklandığını belirtti.

 Hakimi vatandaşlarını kripto paralara yatırım yapmanın riskleri konusunda uyardı. Hakimi’nin açıklamalarından bir kesit şu şekilde:

İran’da Bitcoin alım ve satımı yasaktır. Bitcoin’in fiyat dalgalanması çok yüksek olduğu için yasal riskler barındırıyor. Bu yüzden vatandaşların bu oyuna girmemesini tavsiye ediyorum.

Bitcoin Yasak Madenciliği Serbest

İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Nasır Hakimi, aslında pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, İran’da kripto para madenciliğinin ise yasaklanmadığını duyurdu. İran bu hamlesiyle kripto para madencilerini, ucuz elektrik avantajını kullanarak ülkesine çekmeyi ve ekonomik ambargonun etkisini bir nebze de olsa kırmayı amaçlıyor.

İlgili Haber: Türk Lirası Destekli Stabil Kripto Para Geliyor, Galatasaray ve Fenerbahçe Tokenize Edilecek: İşte Detaylar

Mal ve Döviz Kaçakçılığıyla Mücadele Kurumu Başkanı Ali Mueyyidi ise İran’ın başkenti Tahran’da yaptığı basın açıklamasında Hakimi ile benzer bir şekilde Bitcoin ile ilgili her türlü işlemin yasaklandığı ve yasağa uymayanların ciddi cezalarla karşılaşacağı tehtidinde bulundu.

ABD’nin ülkeye yönelik yaptırımları sonucu uluslararası ticarette ciddi sorunlar yaşayan İran’da Bitcoin’in hızlı bir şekilde değer kazanmasıyla birlikte kripto paralar ülkede müthiş bir şöhret kazanmıştı.

İran Kripto Para Madencilerini Ülkeye Davet Ediyor

Bitcoin’le yapılan bütün işlemler Blockchain ağına kayıt ediliyor. Ağda elektrik tüketimine sebebiyet veren etmen ise madenci olarak adlandırılan ve Bitcoin üreten kişiler. Kripto para madenciler çok fazla sayıda üst düzey özellikli bilgisayarlarla ağdaki kayıtları tutarak ciddi elektrik tüketimine yol açıyor.  İran’daki son gelişmeler ışığında devletin elektrik tüketimini sübvanse ettiği fabrikalar, tarım arazileri, kamu kurumları ve okullar kaçak Bitcoin madenciliğinin merkezleri haline geldi.

Bunlar da ilginizi çekebilir:


Bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak çalışmalarımızı destekleyin. Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!