GÜNDEM ÖZEL: Merkez Bankası’nın Kripto Parası Başarılı Olabilir Mi?

Facebook’un stabil kripto para birimi Libra’yı duyurmasının üzerinden çok kısa bir süre geçmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2019-2023 dönemini kapsayan 11


Facebook’un stabil kripto para birimi Libra’yı duyurmasının üzerinden çok kısa bir süre geçmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’na göre kendi kripto para birimini çıkaracağını açıkladı. Blockchain tabanlı olacağı düşünülen kripto para biriminin kordinasyonunun ise bir kamu kurumu tarafından sağlanacağı ortaya atılan iddiar arasında.

Türkiye İngiltere’yi İkiye Katlıyor

TCMB’nin bu planını hayata geçirilmesi halinde Türkiye, Venezuela’dan sonra kendi kripto para birimini piyasaya süren ikinci ülke olacak. Türkiye özellikle halkın büyük bir kesiminin kripto paralara yatırım yapması nedeniyle oldukça yüksek potansiyele sahip. Öyle ki Türkiye’nin kripto para işlem hacmi İngiltere’yi ikiye katlıyor.

Koç Üniversitesi Profesörü Selva Demiralp, TCMB’nin yerki kripto para birimini piyasaya sürmesi halinde bireyler bankacılık sistemini aradan çıkartarak doğrudan merkez bankasının parasını tutabilme avantajına sahip olacak. Selva Demiralp’in konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde:

Bunu yapmanın bir diğer yolu bireye Merkez Bankası’nda hesap açma imkanı tanımak olur. Ancak kripto para tutmanın Merkez Bankası’nda hesap açmaya göre avantajı ödemelerin doğrudan ilgili kişiler arasında yapılmasına imkan vermek sureti ile üçüncü kişiler tarafından takip edilme imkanını ortadan kaldırması.

Bankacılık Sistemini Tehdit Ediyor

Kripto paralara geçisin aracılık sistemini ortadan kaldırarak ödemelerin daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkan sağlayacağını belirten Demiralp’e göre bu durumun geleneksel bankacılık sistemine tehdit oluşturması mümkün.

İstanbul merkezli düşünce kuruluşu EDAM’ın CEO’su Ussal Şahbaz ise TCMB’nin kripto parasının dünya çapında geçerliliği olmadığı sürece bu tür girişimlerin çok büyük bir anlamı olmayacağı görüşünde.

Eğer sadece Türk Lirası karşılığı kripto para olacaksa, bu uygulama dünyanın başka yerlerinde kabul edilemez. Öncelikle, Merkez Bankası’nın diğer uygulayacağı para politikalarıyla güven tesis etmesi gerekir.

Parasal Mimari Değişiyor

Dünyanın parasal mimarisinin değiştiğine dikakt çeken Şahbaz, Libra’nın Mastercard, Visa, Vodafone, Uber gibi dünya çapında 40 tane farklı kuruluş tarafından desteklendiğine ve bunlar arasında hiçbir Türk şirketinin olmadığına işaret ediyor.

Bu dünyaya girecekse uluslararası kripto para oyuncularına ortak olmalı, o girişimlerin şekillenmesine katkıda bulunmalı, global ödeme cihazlarına taraf olmalıyız. Kripto para, bir ülkenin parasal sistemine güven sağlamaz, var olan güvenin bir sonucudur.

İstanbul Teknik Üniversitesi Blockchain Kurucu Başkanı Doruk İşmen ise, TCMB’nin çıkaracağı kripto paranın Türk Lirası destekli olmasından dolayı, söz konusu kripto paranın enflasyonla mücadelede çok büyük bir etki yaratacağını düşünmüyor.

Fakat kayıt dışı ekonomi konusunda büyük gelişmeler sağlayacaktır, zira blok zincir teknolojisi ile bütün para transferleri kayıt altına alındığı için vergi kaçırma, kara para aklama gibi yasa dışı finans olayları azalacaktır.

TCMB’nin Hamlesi Kritik Önem Arz Ediyor

Koç Üniversitesi Profesörü Selva Demiralp, kripto paralarla yapılan işlemlerin anonim olmasından ötürü bu tür paraların kara para aklamada kullanımının nasıl engelleneceğinin kritik önemde olduğunu belirtiyor:

Özellikle hukuk sisteminin daha zayıf olduğu gelişmekte olan ülkelerde bu konu önemli. Keza 1990’lı yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın mevduat sertifikası uygulamasını kaldırmasının sebebi olarak da bu sertifikaların anonim olarak el değiştirebilmesi ve bu nedenle kara para aklanmasında kullanılması gösterilmişti.

Kaynak: Euronews

Bunlar da ilginizi çekebilir:


Bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak çalışmalarımızı destekleyin. Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!